ERDOGAN U SISKU: Turski predsjednik na otvorenju nove džamije i Islamskog centra

Foto: Matija Djanesic / CROPIX

U Sisku se u četvrtak svečano otvara nova džamija i Islamski centar, koji se prostire na oko 2600 metara kvadratnih, a na otvorenje među ostalima stiže i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Treći je to islamski centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog, dok još postoje i manja džamija u Gunji, prva i najstarija u državi te manji islamski centar u Umagu.

Više od 55 godina nakon nastanka ideje i pet godina nakon početka izgradnje, poslije birokratskih zavrzlama, pandemije i potresa koji su usporili proces, Islamski centar otvara se u četvrtak svečanom ceremonijom na koju stiže hrvatski državni vrh, turska delegacija predvođena Erdoganom te niz diplomata i visokih uzvanika. Već za vikend nakon otvorenja Centar organizira dane otvorenih vrata kako bi ga mogli posjetiti svi Siščani i drugi zainteresirani.

Foto: Mate Piskor / CROPIX

Uz molitveni prostor, Centar ima multifunkcionalne učionice, projektirane za polaznike vjeronauka, ali i za druge oblike edukacije poput onih o islamskoj kulturi. Posebnost sisačke džamije je njena energetska održivost, pa ju se i naziva prvom ‘ekodžamijom’ u ovom dijelu Europe. Centar ima dizalice topline, toplinske pumpe, solarne panele i fotonaponsku elektranu od 30 kilovatsata.

Erdogan u Hrvatskoj

“Erdoganov dolazak nije samo čast za Hrvatsku, već i za Sisak koji ne pamti dolazak “osobe takvog profila koja na neki način i upravlja globalnim procesima u ovom turbulentnom vremenu i svijetu”, rekao je za Hinu mladi sisački imam Alem Crnkić referirajući se na ulogu turskog predsjednika kao posrednika između Ukrajine i Rusije.

Erdogan je tijekom posjeta 2016., povodom 100. godišnjice priznanja Islama u Hrvatskoj, prvi puta čuo o pripremi za gradnju džamije i Islamskog centra te je bio „ugodno iznenađen” da je i Hrvatska pripomogla rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. Potom se projektu izgradnje, pokrenutog na inicijativu Mešihata islamske zajednice i potaknutog donacijama vjernika i raznih dionika, pridružila Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA). Ta pomoć bila je ključna „u presudnim momentima”, zaključuje sisački imam.


Komentari