Dr. Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti: ‘Bolnica je praktički popunjena. Virus je tu oko nas’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Predstojnik zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Ivan Puljiz u razgovoru za N1 osvrnuo se na trenutno stanje u klinici, te opskrbi lijekova.

Lijekova ima, no ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je bolnica gotovo popunjena.

“Imamo kapacitet od 94-95 kreveta za odrasle pacijente. Kreveta za hospitalizaciju je oko 67, a 28 za izolaciju. Tih 28 kreveta raspoređeni su u dvokrevetne sobe pa u njih možemo smjestiti 14 pacijenata s kliničkom sumnjom na covid. Ovih dana je bolnica praktički popunjena. Broj hospitaliziranih pacijenata je od 60 do 70″, rekao je dr. Puljiz.

Puljiz je dodao da je i 11 pacijenata na intenzivnoj njezi, od toga njih osam, osam ih je na aparatu za umjetno disanje, a jedan je na ECMO-u.

“Virus je tu oko nas, lokalna je transmisija. Veći broj testiranja donosi veći broj pozitivnih. Ako se ljudi budu pridržavali mjera, potrebno je desetak dana da dođe do smirivanja epidemije i smanjenja broja zaraženih”, prokomentirao je Puljiz aktualnu situaciji u Hrvatskoj.

Čak 1100 uzoraka za testiranje klinika preuzima na dnevnoj bazi, a posljednjih dana su imali problema s glavnim aparatom, zbog čega se Puljiz ispričao pacijentima kojima je kasnio nalaz.


“Kod nas je jedan liječnik pozitivan, četvero ih je u samoizolaciji. To još nema bitnog utjecaja i ne remeti organizaciju rada. Ako se stanje pogorša, može biti problema. Nekoliko laborantskih djelatnika i medicinskih sestara je isto u samoizolaciji”,rekao je Puljiz.

Dodao je i kako ga zabrinjava rast broja zaraženih, najviše zbog toga što neće imati prostora.

“Pacijente koji dođu nastojimo obraditi, a da su dijelom sad zakinuti pacijenti na hladnom pogonu, jesu, ali i sve druge zdravstvene ustanove rade dodatne napore da se to što manje osjeti”, osvrnuo se Puljiz i na pacijente s drugim infektivnim bolestima.


Komentari