DOSTA IM JE VJERONAUKA: Roditelji iz jedne Zagrebačke škole došli su po djecu i izveli ih s nastave

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Jedan od većih problema u školskoj godini obilježenoj koronakrizom predstavlja nastava vjeronauka koja se nije organizirala, kao što su mnogi to očekivali, prvi ili zadnji školski sat već je stavljen u sredinu rasporeda.

Time su izrazito nezadovoljni roditelji učenika koji ne pohađaju ovaj predmet jer im škole nisu osigurale alternativnu opciju za vrijeme trajanja tog sata, tako su oni zbog epidemioloških mjera sada primorani sjediti u učionici na vjeronauku.

Izgleda da je roditeljima jedne zagrebačke osnovne škole prekipjelo, te su u utorak osobno osobno došli u školu i izveli svoju djecu s blok sata vjeronauka. Djecu su uredno vratili na nastavu kako bi prisustvovali na 5. i 6. satu, piše Telegram.

“Sada smo to napravili iz bunta, kao gestu. No nije poanta da mi trošimo svoje radno vrijeme i vodimo djecu van škole, nego da škola zbrine učenike koji ne slušaju vjeronauk”, govori za Telegram Kristina Ercegović, mama jednog od šestaša koji ne pohađa vjeronauk.

Ova je majka objasnila da u razredu njenog sina četvrtina djece, od njih 28, nije upisala nastavu vjeronauka. Smatra da je ove školske godine pitanje vjeronauka usred rasporeda “riješeno” na stigmatizirajuć i diskriminatoran način. 

“Dobili su usmene upute da oni koji ga ne pohađaju, za vrijeme vjeronauka moraju ostati u razredu i da sjednu u zadnji red i stave slušalice”, kaže Ercegović.

Objasnila je kako su prijašnjih godina djeca bila smještena u knjižnici gdje su mogli pisati zadaću ili prošetati. Smatra da je škola dužna zbrinuti djecu, no to ne žele učiniti pod izgovorom korone pomoću koje se krše njihova prava.

Roditelji su se prije ovog poteza najprije javili razredniku koji im je rekao kako ih razumije no ne može ništa sam poduzeti. Potom su se javili ravnatelju škole, no od njega još uvijek nisu dobili nikakav odgovor. Roditelji su ravnatelju. između ostalog, sugerirali da nastavu organizira online.

 “Ako smo u lockdownu četiri mjeseca imali sve online, zašto ne bi vjeronauk bio online. Mi smo sekularna država, imamo pravo na izbor, uostalom, to je izborni predmet koji jedini, eto, baš mora biti usred rasporeda”, zaključuje ova majka.


Komentari