DHMZ izdao posebno priopćenje, promjena će biti vrlo nagla i snažna: ‘Pratite upozorenja’

Foto: CROPIX/DHMZ

Iznimno toplom vremenu dolazi kraj, javljaju iz DHMZ-a.  Nakon natprosječno toplih i sunčanih travanjskih dana, očekuje nas znatno pogoršanje i zahlađenje. Druga polovica travnja će početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna.

Naime sutra, 16. travnja na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C.

Tako će u unutrašnjosti, najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja, biti oko 11 °C. Ogromna je to razlika uzmemo li u obzir da su to čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja.

@zagrebinfo Žena je uspjela na vrijeme izaći iz auta… 🤐 #zagrebinfo #auto #vlak ♬ original sound – zagreb.info

Kišni umjesto sunačanih dana, ponegdje i snijeg

Tijekom sredine tjedna će povremeno padati i kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. Padaline će u utorak u drugom dijelu dana ponajprije  zahvatiti unutrašnjost i sjeverni Jadran, a navečer i tijekom srijede i Dalmaciju.

Dolaskom hladnog zraka, kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Tako se na području Gorske Hrvatske mjestimic očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru, a ponegdje i višeg od 10 cm.

U noći na srijedu, postoji i mogućnost vrlo malo susnježice ili snijega i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske.

@zagrebinfo Brzo, brzo, prije nego nestanu 🎁 #zagrebinfo #darovi #pokloni #bozic #christmas #presents #voxpopuli #anketa #viral #fyp #fy ♬ original sound – zagreb.info

U utorak nas očekuje i jak vjetar

U utorak se unutrašnjosti očekuje prolazni i jak sjeverni i  sjeveroistočni vjetar, s mjestimice olujnim udarima. Na Jadranu pak umjereno i jako jugo u utorak navečer najprije na sjevernom dijelu, a koji će okrenuti na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. U srijedu će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak.

Nakon ove osjetne promjene koja će nas zadesiti sredinom tjedna, od četvrtka nas ipak ponovno očekuje vrijeme primjerenije ovom dijelu godine.

Vjetar će oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovice idućeg tjedna. Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama Gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 0 °C, stoga je moguć i mraz pri tlu.

Važna obavijest iz ministarstva: Dan prije izbora brojne će škole imati skraćenu nastavu


Komentari