Brutalne riječi odvjetnika o slučaju malene Danke: Rekao je ono što mnogi misle

Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (Foto: CROPIX)

Prošla su gotovo dva mjeseca od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Srbiji, a tijelo djevojčice još uvijek nije pronađeno. Prema dosadašnjim saznanjima, malenu Danku navodno su ubili radnici JKP ‘Vodovod’ Dejan Dragijević i Srđan Janković, koji su priznali krivnju. Dejan Dragijević je kasnije, navodno, uz pomoć brata i oca, sakrio Dankino tijelo.

U međuvremenu, u policijskoj upravi u Boru preminuo je Dejanov brat Dalibor Dragijević, a nedavno je preminula i njegova majka Svetlana Dragijević. Novi svjedoci u ovom složenom slučaju bit će saslušani idućeg tjedna u Višem javnom tužiteljstvu u Zaječaru.

Prema informacijama koje prenosi Blic, očekuju se i posljednje analize DNK uzoraka te GPS analiza, dok su osumnjičeni za ubojstvo nakon boravka u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Beogradu proglašeni uračunljivima. Odvjetnik Nikola Ristović istaknuo je da daljnji koraci ovise isključivo o tužiteljstvu koje trenutno utvrđuje činjenično stanje prikupljanjem dokaza, DNK vještačenjem i drugih relevantnih dokaza.

Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Apel za nastavak potrage

Nakon što je Danka nestala 26. ožujka, sve okolnosti i dalje nisu razrješene. Igor Jurić, osnivač beogradskog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, nedavno je ponovno apelirao na nastavak potrage za dvogodišnjom djevojčicom.

“Ovaj protok vremena je izuzetno velik i teško je očekivati čudo, no ipak vjerujem da postoji mala nada da će se Danka pronaći. Bitno je saznati istinu i za obitelj je ključno da se pronađe tijelo, ali još uvijek vjerujem da postoji mogućnost da Danku pronađemo živu”, poručio je Jurić.

Inače, Radoslavu Dragijeviću, ocu Dejana Dragijevića, uskoro ističe dvomjesečni pritvor te će biti pušten na slobodu, budući da ne postoji zakonska mogućnost za njegovo produženje. Istovremeno, tužiteljstvo navodi da će biti predložen produžetak pritvora za glavnoosumnjičene Dejana i Srđana, dok krajnji rok za podizanje optužnice ističe u listopadu.


Susjeda o strašnoj nesreći u kojoj je stradala curica: ‘Vozač je vikao da će se ubiti, smrznula sam se’

Pogreške u istrazi

Nadalje, srpski odvjetnik Borivoj Borović izrazio je sumnju da Dankino tijelo nikada neće biti pronađeno, kritizirajući rad policije. “Policija je odradila istragu traljavo i neprofesionalno, pod političkim pritiskom. Javnost je obaviještena o izjavama osumnjičenih, a pogrešno je bilo priopćiti da je za to kazneno djelo predviđena doživotna kazna zatvora”,  rekao je Borović za Betu.

Prema njegovim riječima, smrt Dalibora Dragijevića u policijskoj postaji vjerojatno pod torturom može kompromitirati izjave ostalih okrivljenih koji su priznali zločin. Također, ako se dokaže da je Dalibor preminuo uslijed policijske torture, izjave ostalih okrivljenih ne mogu biti valjan dokaz, tvrdi Borović.

“Policija se prilično osramotila što ni poslije skoro dva mjeseca nije pronašla tijelo. Očigledno je da nisu na vrijeme poduzeli kriminalističke i forenzičke radnje, već su se oslanjali na poligraf, što je nebitno za tužiteljsku istragu. Tijelo Danke Ilić neće biti pronađeno i istraga će se morati obustaviti, a ova tragedija će biti pretvorena u farsu”, zaključio je Borović.


Komentari