Brojni građani uskoro bi mogli imati više novaca na računu: Važno je da se do kraja mjeseca jave u banku

Red ispred banke, ilustracija (Foto: Josko Ponos / CROPIX)

Gotovo 95 posto građana do nedavno je koristilo uslugu prešutnog prekoračenja u bankama, no od 30. lipnja to više neće moći, budući da prema Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, potpisanom prošle godine između banaka, Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), građani imaju rok do kraja mjeseca da zamijene svoja skupa prešutna prekoračenja na tekućim računima povoljnijim dopuštenim prekoračenjima.

Nakon isteka roka važenja ponude, banke će ukinuti odobreno prešutno prekoračenje onim potrošačima koji ne ugovore dopušteno prekoračenje. Za one koji su već iskoristili dio ili cijelo odobreno prešutno prekoračenje, banke će omogućiti postupnu otplatu na 12 mjeseci.

Prelaskom na dopušteno prekoračenje, građanima će biti zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja i postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Proces se privodi kraju

Viceguverner HNB-a, Bojan Fras, pojasnio je za HRT-ov Studio 4 da se proces, koji je započeo prije gotovo dvije godine, sada privodi kraju.

“Nalazimo se u fotofinišu procesa koji je počeo gotovo prije dvije godine, točnije 22. srpnja 2020. Sklopljen je memorandum o razumijevanju između spomenutih 13 najvećih banaka u Republici Hrvatskoj kod kojih potrošači, odnosno građani, imaju otvorene tekuće račune s mogućnošću ‘minusa’, odnosno prekoračenja.


Tim memorandumom banke su se obvezali prema Vladi RH i prema HNB-u kao njihovom supervizoru, odnosno nadzornom tijelu, da će omogućiti potrošačima, odnosno vlasnicima tekućih računa kojima je bilo odobreno tada tak zvano prešutno prekoračenje, prelazak na dopušteno prekoračenje”, rekao je.

Jeste li posjetili svoju banku: Više od milijun Hrvata moglo bi ostati bez novca na računu

Blokada

Građani koji su u blokadi, nažalost, vjerojatno neće moći preći s prešutnog na dopušteno prekoračenje. Preporučuje se da građani ozbiljno razmotre hoće li nastaviti koristiti popularni “minus” i poduzmu potrebne korake unutar zadanog roka.

“Oni će to morati otplatiti, međutim moći će koristiti pogodnost koja specijalno dogovorena memorandumom, a to je da im se mogući otplata prešutnog prekoračenja u 12 mjesečnih rata. Međutim, građanima koji koriste u svojim svakodnevnim poslovnim i obiteljskim financijama popularni “minus”, a njih ima oko 800 i nešto tisuća, preporučeno je da ozbiljno razmotre hoće li nastaviti.

Između ostalog, zbog toga što je dopušteno prekoračenje po mnogim svojim čimbenicima, povoljnije za potrošača od prešutnog” zaključio je


Komentari