‘BILA JE SAMO MALA CRVENA TOČKICA’ GSS-ovac: Kako smo spasili Zagrepčanku s kobnog planinarenja

Foto: Screenshot

GSS-ovac iz Mostara Amer Burić koji je sudjelovao u akciji detaljno je opisao kako je izgledala dramatična akcija spašavanja planinarke iz Zagreba (62) koja je pala i udarila u stijenu na Veležu kod Mostara te 12 sati visjela s litice.

PLANINARKA IMA 62 GODINE: Spašavali ju cijelu noć, sad se nalazi u bolnici u Mostaru

“Kad smo je vidjeli, ona je doslovno bila crvena točkica. Nije nam bilo svejedno. Tako zahtjevne akcije vježbe nismo imali”, rekao je Burić za RTL Danas te otkrio kako u 20 godina nije doživi takvo spašavanje.

 

U akciji su bila dva helikoptera, ali spasioci nisu mogli na stijenu dok su helikopteri u blizini kako se stijene ne bi obrušavale na njih.

“Relativno smo kasno ušli u stijenu, oko šest sati smo bili kod nje: Trebalo nam je pet sati za to. Možda smo mogli i prije stići, ali to je bilo nemoguće jer je i helikopter nadlijetao pokušavali su spustili vitlo, ali i to je bilo nemoguće”, ispričao je.


(VIDEO) ‘DOŠLI SU DO NJE’ Ozlijeđena Hrvatica prebačena u bolnicu, akcija trajala od nedjelje popodne

Kaže kako je Zagrepčanka bila u relativno potresenom stanu.

“Imala je jake bolove u grudnom košu i boljela ju je noga”, opisao je situaciju Burić.

Spasioci su se najviše bojali grmljavine i sijevanja. Stiglo je 99 spasitelja, ali na samoj stijeni bilo je samo njih desetak.

DRAMA U BiH: Ozlijeđena Hrvatica visi na stijenama, helikopter joj ne uspijeva prići

“Nije moglo biti više spasitelja na stijeni jer su sidrišta jako mala, kao i police na stijeni na kojima smo bili. Najviše smo se bojali da ne počne grmjeti i sijevati jer smo imali sajle koje privlače gromove”, rekao je Burić.

 


Komentari