BESPLATNI JAVNI PRIJEVOZ: Ovdje već tri godine nema kontrolora niti karata, pogledajte kako su to uspjeli

Ilustracija, Foto: Unsplash

Tko živi u maloj europskoj državi Luksemburgu već tri godine ima besplatan javni prijevoz, piše euronews. Stoga i ne iznenađuje da su na treću godišnjicu naizgled vrlo skupe javne inicijative gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vlakove u maloj državi EU-a putnici zadovoljni.

VJEČNA NEDOUMICA ZAGREPČANA: ZET odgovorio na pitanje koje se svi pitaju kada vide kontrolora karata

”Budući da je besplatan, lakše je brzo donijeti odluku, birati između javnog ili osobnog prijevoza. To znači da je vrlo pozitivan za okoliš i praktičan”, rekao je jedan muškarac čekajući tramvaj u gradu Luxembourgu.

A ne odmaže pritom biti bogat i imati mali broj stanovnika. Naime, Luksemburg ima samo oko 640.000 građana i svaki od njih, prema BDP-u po stanovniku, vrijedi oko 99.900 eura godišnje, pokazuju najnoviji podaci Svjetske banke iz 2021. godine. Usporedbe rade, u susjednoj Francuskoj svaki građanin prosječno je težak oko 35.200 eura godišnje.

Međutim, i besplatan prijevoz ima svoju cijenu jer ga u konačnici financira novac poreznih obveznika, ali to je ono što ga čini pravednijim, objasnio je luskemburški ministar mobilnosti i javnih radova Francois Bausch.

”U tome je veća pravednost jer oni koji plaćaju mali porez ne plaćaju ništa ili vrlo malo u ovom sustavu, stvarno je besplatno. A oni koji plaćaju veći porez, očito, imaju cijenu koja je možda malo viša”, pojasnio je.


Luksemburg javni prijevoz promiče i kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena jer ljude tako potiču da iz automobila prijeđu u vlakove i autobuse.

Međutim, dio Luksemburžana besplatni javni prijevoz smatra pravom, a ne darom Vlade, dok je nekima i dalje automobil draže prijevozno sredstvo.

“To omogućuje jednostavno putovanje svim stanovnicima pograničnih područja, posebno onima iz Belgije, Njemačke i Francuske. A uz to je i dobar oblik slobode. Ovoga nema u Francuskoj. Manje je kontrolora, manje je gnjavaže”, kaže još jedna zadovoljna korisnica besplatnog tramvaja.


Komentari