Počelo brzo testiranje na 12 lokacija u Zagrebu! Epidemiologinja HZJZ-a otkrila koliko je bilo pozitivnih

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Od danas počinje masovno testiranje antigenskim testovima u Zagrebu. Odvijat će se na 12 lokacija diljem grada. Osigurano je 60.000 testova, rekao je Bandić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorio je lokaciju za testiranje u Sigetu.

“Na ovome radimo već skoro mjesec dana. Ja se zahvaljujem ravnateljima Doma zdravlja i svim ispostavama domova zdravlja. Od danas kreće besplatno i brzo antigensko testiranje na 12 punktova u gradu. Na svih 12 punktova su danas i sutra popunjeni termini. Ovisno o interesu građana, povećavat ćemo broj testiranja. Trojaku ulogu vidim. Prva je zaštita zdravlja građana grada Zagreba, drugo je da služi za brzu detekciju SARS-COV2 virusa i sretan sam što smo krenuli prvi u Hrvatskoj u 9 sati”, rekao je Bandić, piše 24sata.

Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović govorila je o testiranju brzim testovima i kazala da je od simptomatskih bolesnika njih 30 posto bilo pozitivno. Sve negativne su dodatno testirali.

“Sve negativne smo dodatno testirali PCR metodom. I tu se od onih negativnih regrutiralo još 15-ak posto ljudi kao pozitivno. Prema tome i dalje trebamo biti oprezni prema negativnim rezultatima. Mislim da je ovo pravi put u dijagnostici”, kazala je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Lokacije brzog testiranja

Od 9 do 12 sati pacijenti Doma zdravlja Zagreb – Centar moći će se testirati na adresama Kruge 44, Brezovička cesta 102 te na istočnom parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a od 11 do 14 sati na adresi Avenija Većeslava Holjevca 22.


Oni iz Doma zdravlja Zagreb – Istok testiranje brzim antigentskim testovima moći će obaviti od 9 do 12 sati na adresama Ninska bb (Sesvete), Fakultetsko dobro 6/1 te Zdeslava Turića 1. Od 11 do 14 sati moći će se testirati i na Grižanskoj 4.

Pacijenti iz Doma zdravlja Zagreb – Zapad testirat će se od 9 do 12 sati na sljedećim adresama: Prilaz baruna Filipovića 11, Park stara Trešnjevka 3, Matije Ilirika Vlačića 2, Prečko 2.

Osjetite li neki od simptoma koji upućuju na moguću zarazu na koronovirus, sada više ne morate čekati na testiranje već samo na laptopu ili pametnom telefonom utipkati brzitest.com.hr, naručiti se putem te aplikacije i pričekati termin za testiranje.

Kada dobijete termin, odete u upućeni dom zdravlja na testiranje i pričekate 15 minuta na rezultat.

Bude li rezultat pozitivan, procedura s epidemiolozima i vašim kontaktima ista je kao da ste radili tzv. “standardni” test u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ako je pak nalaz negativan, a simptomi su i dalje prisutni da vam upućuju na to “standardno” testiranje.

Što je to antigenski test?

Što se tiče antigenskih testova, on izgleda slično kao test za trudnoću. Od osobe se uzme bris iz nosa ili usta i prati se kakav će biti rezultat koji stiže u roku od 15 minuta. S tim testom medicinsko osoblje može u kratkom roku saznati je li neki pacijent inficiran, može li zaraziti druge ljude te ga, u slučaju da je pozitivan, odmah izolirati, najavili su iz gradske uprave.

HZZO je utvrdio cijenu za postupak brzog antigenskog testa na bolest COVID-19, koja iznosi 103,74 kune za jedan test.

Ova vrsta testova ne dokazuje genetske sekvence virusa kao što je to slučaj kod RT-PCR-testa, već pronalaze proteine koji ukazuju na virus. Da bi bio učinkovit, osoba mora imati simptome Covida-19, a najveća mana antigenskih testova je pouzdanost, odnosno osjetljivost iako se i to popravilo od pojave koronavirusa.

Da bi test prepoznao je li osoba oboljela, virusa mora biti dovoljno da bi bili vidljivi, a obično kada pacijent ima dosta virusa, ima i simptome. Antigenski testovi mogu posebno dobro prepoznati zarazu kad je količina virusa na najvišoj razini. To je ujedno trenutak u kojem su zaražene osobe najopasnije i u stadiju u kojem najlakše i najviše šire zarazu, a da to ni ne znaju jer su asimptomatični.

Kako je to rekao Beroš, kada ovakav test da pozitivan nalaz, to znači da je on uistinu takav, ali ako da negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz i negativan, pa se takve bolesnike upućuje na PCR testiranje.


Komentari