‘APSOLUTNO NEPRIMJERENO’ Beroš poslao oštru poruku zbog smrti pacijenata: ‘Brinu me iskazi određenih liječnika da je to manje-više normalno’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da je zatražio očitovanje KB-a Sveti Duh zbog smrti dvoje pacijenata na bolničkom hitnom prijemu.

“Zatražili smo očitovanje od te ustanove, ali i od njezina osnivača Grada Zagreba. Ako ne pošalju sve relevantne odgovore, uputit ćemo im zdravstvenu inspekciju”, poručio je Beroš.

‘SMRT SE DOGODI U SEKUNDU ILI DVIJE’ HUBOL o smrti u čekaonici: ‘To su nažalost slike iz hrvatskih zdravstvenih ustanova’

Iz Uprave Svetog Duha jučer su potvrdili dva smrtna slučajeve krajem veljače u čekaonici Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), te napomenuli da to nisu jedini slučajevi jer takve situacije na Hitnom prijemu nisu rijetkost.

“Brinu me iskazi određenih liječnika da je manje-više normalno da pacijent premine tijekom obrade u OHBP-u i da to sazna prvo rodbina”, rekao je Beroš te poručio da se “ovakve stvari ne mogu više u budućnosti događati”.

S obzirom da je u tijeku obnova zagrebačkih bolnica, ministar je rekao da ne isključuje mogućnost većeg pritiska na OHBP-u na Svetom Duhu, no rekao je kako on kao ministar o tome nije obaviješten.

‘Apsolutno neprimjereno’

Pozvao je bolničke ravnatelje da na tjednim koordinacijskim sastancima u Ministarstvu zdravstva artikuliraju moguće probleme u funkcioniranju.

“Da pacijenti preminu pa to prva dozna rodbina, to ja kao ministar smatram apsolutno neprimjerenim. Treba utvrditi što je bio osnovni uzrok smrti pa ćemo znati što i kako dalje”, poručio je.

Pritom se osvrnuo i na informatizaciju zdravstvenog sustava, ocijenivši da “stojimo jako dobro”, uz bok skandinavskih zemalja, bolji smo od Njemačke  i Italije, i ustvrdio da se “velikim koracima ide u daljnju informatizaciju”.

Posebno je istaknuo projekt elektroničkog kartona (eKartona), kojim se otpusna pisma i specijalistički nalazi mogu dijeliti između zdravstvenih ustanova. Infrastruktura za njegovu upotrebu uspostavljena je u svim zdravstvenim ustanovama, ali se još uvijek njime ne koriste svi djelatnici.

Do sada su upućena dva dopisa bolnicama da koriste taj sustav, a Beroš kaže da se razmišlja i o tome da se bolnicama ne plati postupak ako nalaz nije unesen u eKarton.

“Neki liječnici to doživljavaju kao dodatnu obavezu, a treba samo ubaciti karticu i pritisnuti tipku na tastaturi”, istaknuo je.

Veseli ga, kaže, da ipak postoji napredak jer je prije nekoliko mjeseci samo 45 posto nalaza bilo uneseno u eKarton, a danas je to  već preko 85 posto.

Plan je da se u idućih šest mjeseci do godine dana u sustav eKartona poveže i Hitna pomoć, kako bi liječnik na terenu imao sve podatke o pacijentu koji je zdravstveno ugrožen.


Komentari