ZADAR OPASNO ‘PREŠIŠAO’ ZAGREB: Glavni grad drastično povoljniji u cijenama smještaja (FOTO)

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL/ Wiki

Zagreb je postao turistička top destinacija, a broj noćenja iz godine u godinu raste.

Usporedili smo cijene noćenja u zagrebačkim hotelima s onima u Zadru, a za datum smo izabrali špicu sezone na period od tjedan dana i sobu za dvije osobe

Za tjedan dana u hotelu koji se nalazi u strogom centru grada, okićen s punih 5 zvjezdica, turisti će u Zagrebu morati izdvojiti 5.599 kuna u čiju je redovnu cijenu uključen i doručak. Riječ je o dvokrevetnoj sobi, a cijena se odnosi na dvije osobe.  Za istu ponudu u Zadru, posjetitelji moraju izdvojiti čak 18.855 kuna, u hotelu udaljenom 11 km od stare gradske jezgre.

hotels.com
hotels.com

Za nešto manje luksuzne hotele, od 4 zvjezdice, cijene se kreću od 6.600 kn pa sve do 17. 700 dok identičan broj zvjezdica posjetitelje Grada Zagreba stoji od 4.500 kn do maksimalnih 10.000 kn.

Cijene apartmana osjetno su niže kako u metropoli tako i na obali. Prosječan apartman s 3 zvjezdice, u neposrednoj blizini centra Zagreba, turiste košta od 1500- 3500 kuna dok će ga oni, željni mora i zadarskog antičkog duha, platiti čak duplo skuplje- od 4 200 pa do 7 000 kuna.

Zadar je i po hostelima skuplji

Hosteli su na glasu najisplativijih smještaja te su najpopularniji među mlađim turistima. No, razlika u cijeni na ove dvije, turistički popularne, destinacije i ovdje je drastična.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Dok zagrebački hosteli svoju uslugu naplaćuju do 2.000 kn, zadarski hostel nudi, većini mladih teško prihvatljivu, cijenu od 7.500 kuna.[/box]
chillouthostel.com
chillouthostel.com

Borba s nelegalnim iznajmljivačima

No, da ima i nelegalnih iznajmljivača, upozoravaju turistički djelatnici Grada Zagreba koji takve otkrivaju uz pomoć internetske stranice AIRBNB. Na toj se internetskoj stranici iznajmljuju stanovi, što je dodatni džeparac građanima koji ljeto provode na moru. Upravo zbog toga Grad Zagreb je pojačao inspekcije koji drastično kažnjavaju sve iznajmljivače u “crnoj zoni”.

Ovaj problem ne odnosi se samo na metropolu, inspektori “vode borbu” i sa obalnim iznajmljivačima, a kazne se penju do vrtoglavih 15 000 kuna.

I bez iznajmljivanja na crno, hrvatski turizam cvijeta, a posebno turizam Grada Zagreba čiji broj posjeta raste rekordnom brzinom. U skladu s bogatom ponudom, porast zagrebačkog turizma zadnjih je godina skočio više nego stopa posjećenosti na cijeloj obali.

Hoće li kontinentalni turizam postati konkurencija onom priobalnom teško je za očekivati, no kad usporedimo cijene moramo priznati da se miris soli i borova na našoj obali doista skupo plaća. Hoće li baš ta stavka pogodovati turizmu našega grada tek ćemo vidjeti, no činjenica je da i Zagreb ima što ponuditi za daleko pristupačniju cijenu.

 


Komentari