GDJE NESTAJU TURISTI? Prijavljeno ih je dvostruko manje nego što ih je ušlo u Hrvatsku!

hr.wikipedia.org

S graničnih prijelaza i naplatnih postaja zadnjih nekoliko vikenda dolaze podaci o ogromnim kolonama i rekordnom broju turista s obzirom na koronakrizu.

Ti su podaci djelovali vrlo očaravajuće za spas hrvatskog turizma i državnog proračuna, no onda se desilo nešto zaista neobično. Ustanovljeno je da je u Hrvatskoj prijavljeno dvostruko manje turista nego što ih je ušlo u zemlju.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, vikenda od 7. do 9. kolovoza u službenim je stranicama eVisitora bilo zabilježeno 323,000 domaćih i stranih gostiju. No, ova brojka počinje se činiti čudnom kada se uzmu u obzir podaci Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je u Hrvatsku ušlo 553.000 ljudi, piše Jutarnji list.

Iz turističke zajednice su za ovaj dnevni list odgovorili kako postoji nekoliko objašnjenja ove zagonetke.

Moguće je da je dio putnika bio u tranzitu, te su prolazili kroz Hrvatsku iz osobnih ili poslovnih razloga, dok se dio ulazaka u zemlju odnosi i na tranzit robe u treće zemlje.

Neki od tih putnika rade u inozemstvu, a moguće se i da su se neki od domaćih ljudi vraćali u zemlju iz inozemstva. Osim toga, iz HTZ-a kažu kako nemaju dovoljno dobre mehanizme kontrole sive zone, stoga je moguće da dio gostiju nije bio prijavljen po dolasku u svoje turističke destinacije.


Komentari