Studentica jednom rečenicom ‘skurila’ poslodavce izrabljivače

www.coleurope.eu

Mnogi su mladi ljudi uz fakultet primorani raditi, a to nerijetko nailaze na nerazumne zahtjeve poslodavaca.

Studentski rad brojni poslodavci shvaćaju olako i čak podcjenjuju. U više navrata se po studentskim grupama dogodilo kako su svoje pošteno odradili i na koncu nisu bili plaćeni. Sada se Ana osvrnula na poslodavce u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao i pokrenula raspravu o ozbiljnoj problematici.

“Svim poslodavcima koji traže studente da im rade svaki dan po 8 sati svaka cast????, ne znam koji to redovan student sa svojim obavezama može raditi pet dana u tjednu po osam radnih sati,a još k tome nudite satnice od 15,16kn …sramota”, kazala je Ana i naišla na odobravanje mnogih.

Tražim/nudim studentski posao
Tražim/nudim studentski posao

“Zbog takvih poslodavaca što uzimaju dušu studentima mi obični radnici ne možemo naći posao zbog jebenih gazda koji se tresu platit mirovinsko i zdravstveno”, komentirao je Robert i dodatno potaknuo raspravu.

Nives se priključila rekavši : “Studošu još moš uvalit satnicu 18-19 kuna jer ih je većina u cimerstvu/domu/starci pomažu ali radniku koji bi od tog trebo plaćati stan (kojih fala bogu nema ispod 300 eura osim ako želiš živit u vlažnoj šupi ili u okolici zg), režije i jest, nikako”.

Dora se pak osvrnula na druge zemlje.

“U svim uređenim zemljama studentski poslovi su poslovi gdje se bira radno vrijeme s obzirom na fakultetske obveze te se na taj način omogućuje studentima da zarade ponešto uz studiranje ili si plate režije/ pomognu roditeljima i sl. To je poanta STUDENTSKIH poslova. Nitko ne očekuje “ovce i novce”, mladi žele raditi uz studiranje i za to biti i plaćeni. Ako želiš radnika na 6 dana tjedno po 8 sati ONDA GA I ZAPOSLI NA UGOVOR O RADU I PLATI”, zaključila je.

U ovu debatu uključio se i jedna poslodavac koji je izuzetno zadovoljan studentima.

“Do nedavno mi radila studentica, šest punih godina, besprijekorno, nikad razočarala i na kraju u mojih skoro deset godina zapošljavanja, se pokazala najboljim djelatnikom!! Imao niz zaposlenih osoba sa puno godina “iskustva” koji su bili malo reć katastrofa…. Trenutno imam još par studentica jako vrijednih.. I dobro rade. Nije bitno dali je netko student ili stalno zaposlen, bitno je koliko se netko trudi… To je jedino mjerilo i definitivno nema potrebe više da se te tematike primate…. Sve je pojedinačno i svatko ima pravo na posao…”, kazao je.

Zaključak je vrlo lako izvući. Pa ipak živimo zemlji u kojoj se radi nedjeljom, u kojoj je djelatnica dobila otkaz zbog kriške pršuta, u kojoj bez obzira na stručnost i diplomu posao učestalo dobije “rođo”. Zaista ni ne čudi da se mladi bune i odlaze tražeći svoje mjesto pod njemačkim ili irskim suncem.


Komentari