SEZONSKI HOROR, A NE POSAO: Radio za 8 kuna po satu i trpio gnjusne uvrede (FOTO)

www.andrologyaustralia.org

U oglasima za sezonske poslove često obećavaju brda i doline, no kakva je zaista situacija?

Jedan mladić je u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao opisao svoje iskustvo rada na sezoni. Za posao je saznao preko prijatelja, a kako sam navodi nije imao ni znanja ni iskustva, ali imao je volje za naučiti.

“Prijatelj me nazvao na telefon i pitao me znam li konobariti da ima posao za mene sa osiguranim smještajem i hranom. Rekao sam mu da ne znam ali sam voljan naučiti sve što se od mene očekuje na radnom mjestu u beach baru u Lokvi Rogoznici. Rekao sam da sam voljan doći kao ispomoć i raditi sve što treba”, započeo je mladić koji je radio zaista sve.

“Među tim poslovima bili su poslovi kao što je rad za šankom, čišćenje toaleta, odvoz i istovar smeća, ribanje starih kuhinjskih aparata, nošenje daski za izradu stolova, izrada samih stolova, farbanje, brušenje, rad u kuhinji bez struje i ventilacije kao pomoćni kuhar (bez sanitarne dozvole), izvlačenje jet skijeva iz mora svaku večer, otvaranje lokala ujutro i zatvaranje istog uvečer”

Poslodavac je ionako malu plaću pokušao još smanjiti

Dogovorena mjesečna plaća nije bila velika, ali naspram onog što je zaista dobio, čini se kao pravo bogatstvo.

“Dogovorena mjesečna plaća za 8 sati rada dnevno je 3750 kuna (500€) preko učeničkog ugovora. Dio je na kraju ipak dan na ruke kako bi se izbjeglo plaćanje doprinosa, a drugi dio ide preko servisa”, priča mladić.

Novac na stranu, ono što nas je zaista šokiralo je smještaj. Osim što su taj “smještaj” dijelila njih dvojica, toalet su s njima dijelile stotine drugih ljudi na dnevnoj bazi.

Facebook
Facebook

Uvrede su pljuštale

Piše mladić i kako su često dobivali komentare kako su prespori i kako izgledaju kao da se još nisu ni probudili. Nije mu jasno kako bi trebali izgledati nakon nekoliko sati sna, i cjelodnevnog rada.

Šef je bio i pun prigovora na način rada iako je znao na početku da mu dolazi osoba bez iskustva.

“Ukupno je to 14 sati na dan minimalno. Šef mi je prigovarao da sam spor, lijen i da ne znam raditi ništa, a sve je to znao i na početku. Kolegica me naučila raditi na espresso aparatu, miješati koktele, izdavati račune. U ni jednom trenutku se šef nije potrudio pokazati mi nešto ako je vidio da se mučim”

Nakon što nije dobio obećan raspored rada, mladiću je prekipjelo i odlučio je dati otkaz.

Facebook
Facebook

Mladić je objavu zaključio informacijom da je vlasnik lokala kažnjen s 25 tisuća kuna, ali prijetnje i dalje dolaze, a ostali zaposlenici još svoj novac nisu vidjeli. 

U komentarima poruke podrške i suosjećanja, ali ima i onih koji misle da je mladić sam kriv za sve.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook


Komentari