Radila na kiosku po 16 sati dnevno, od umora joj pozlilo pa dobila otkaz

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Sporna tvrtka već je bila tema medija.

Naša čitateljica obratila nam se s bizarnom pričom, pomalo tipičnom za Hrvatsku, no apsolutno neprihvatljivom svakom ljudskom biću. Naime, kako nam je ispričala njezin pakao je počeo zaposlenjem u firmi Sinovi groma d.o.o koja je vlasnik Tobacco kioska u Zagrebu.

I ona je radila na jednom od njihovih kioska pune dvije godine, a kako kaže, poslodavac ju je jedno vrijeme tjerao da radi duple smjene. Tijekom jedne takve smjene njoj je pozlilo od umora i iscrpljenosti zbog čega je završila na Hitnoj.

“Tada sam ga obavijestila kakvo je stanje te da ću otvoriti bolovanje. Kada sam mu odnijela doznake on mi je rekao da sam odjavljena te mi na taj način uručio otkaz. Bez ikakve predhodne obavijesti.” priča nam Valentina.

Anton Glasnović, suprug Željke Glasnović, vlasnice spomenute tvrtke, uzeo si je za pravo zadržati Valentinine papire, priča nam, te joj ih odbija vratiti, unatoč otkazu. Kako nam ona kaže bilo je i prijetnji, a na njene zamolbe da joj vrati papire Glasnović odgovara: “Nećeš ih dobiti, ne budi dosadna!”.

Vraćanje papira stvar je dobre volje poslodavca, no Valentina je tvrtku Sinovi groma d.o.o. prijavila Državnom inspektoratu te očekuje kako će izaći na teren. Materijala imaju, kaže.

Već poznati javnosti

Napomenimo kako je ova firma zbog svog odnosa prema radnicima već poznata javnosti. Naime, Milo Radulović, bivši zaposlenik tvrtke Sinovi groma 2013. je u svom istupu za Večernji list ispričao na koji način je on dobio otkaz.

Naime, on je radio u njihovom kiosku Tobacco u Prilazu Baruna Filipovića, a tijekom jedne pljačke je pretučen – slomljena su mu dva rebra te je dobio potres mozga. Pljačku i napad prijavio je policiji, a poslodavac mu je nakon toga – dao otkaz.

Ovaj slučaj potaknuo je dvadesetak sadašnjih i bivših zaposlenika tvrtke Sinovi groma d.o.o. da se oglase i organiziraju u inicijativi Glas obespravljenih. Jedan od bivših zaposlenika čak je podnio tužbu protiv Antona Glasnovića zbog, kako je tada naveo, prijetnji smrću nakon što je tražio punu isplatu plaće.

Tada su iz Državnog inspekorata otkrili kako su protiv tvrtke Sinovi groma d.o.o. primili 15, a podnijeli ukupno čak 11 optužnih prijedloga Prekršajnom sudu. A u tvrtki sve po starom, kako se čini.

Povreda Zakona o radu

U nekoliko navrata pokušali smo stupiti u kontakt sa supružnicima Glasnović, vlasnicima sporne tvrtke, no na naše uporne pozive odgovora nije bilo. Također smo poslali upit Državnom inspektoratu, kako bismo doznali koliko prijava tvrtke Sinovi groma imaju u ovom trenutku te što je činiti našoj čitateljici.

“Rad u smjenama je organizacija rada kod koje dolazi do izmjene radnika na istim poslovima i istom mjestu rada u skladu s rasporedom radnog vremena, koji može biti prekinut ili neprekinut. Ukoliko umjesto izmjene radnika, isti radnik obavlja rad u vrijeme više smjena, broj odrađenih sati podliježe zakonskim ograničenjima ukupno dopuštenih radnih sati u njihovom dnevnom, odnosno tjednom trajanju. Navedeno je detaljno uređeno odredbom članka 66. Zakona o radu („Narodne novine“, broj 93/14) koja uređuje institut rasporeda radnog vremena, odnosno članka 67. ukoliko je u pitanju preraspodjela radnog vremena radnika.

Nadalje, sukladno članku 117. stavku 1. Zakona o radu privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz ugovora o radu. Dakle, odluka o otkazu poslodavca koju bi donio iz razloga privremene nesposobnosti radnika za rad uslijed bolesti, predstavljala bi nezakoniti prestanak radnog odnosa. Ujedno, odredba članka 130. stavka 2. istog Zakona određuje da je poslodavac dužan u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa.” kazali su nam iz Inspektorata.

 


Komentari