Najteže je raditi s ljudima, no kako je biti u poziciji ispunjavanja prohtjeva svakome gostu, znaju samo konobari.

Razgovarali smo sa zagrebačkim konobarima, a oni su nam otkrili kakvi gosti su Zagrepčani i njihovi posjetitelji te što nikako ne smijete raditi u kafiću. Složili su se u jednom- najgori gosti su roditelji s malom djecom koji nemaju kontrolu nad dječijim ponašanjem, kao i oni s manjkom osnovne kulture, a objasnili su nam i zašto je to tako.

“Dijete, ponukano dosadom dok roditelji ispijaju kavu ne obazirući se na njega, glumi konobara po kafiću i preslaguje stolove što nama otežava rad. Idući su gosti koji ne znaju niti pozdraviti prilikom ulaska u lokal, nego odmah s vrata naručuju. Naravno tu se ne može očekivati zahvala, pozdrav pri odlasku, a ni bakšiš.”

Da gosti nerijetko ne znaju ni što naručuju, potvrdili su nam popisom najčudnijih narudžbi.

Najčudnije narudžbe

“Često se događa da gost naruči “expresso” pa onda blijedo gleda u kavu koju sam mu donio, ne znavši ni što je to.” , rekao nam je Filip, konobar iz malog kvartovskog kafića. ” Obična kava, produžena s malo mlijeka ili nes kava, ali da nije kakao, nego kava od čokolade.”, otkrio nam je Fran koji radi na frekventnoj lokaciji u gradu.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Nijemci su im najdraži gosti

Što se tiče zagrebačkih posjetitelja, očekivano su se složili da su najkulturniji Nijemci.

“Uvijek pozdrave, ostave stol iza sebe uredan, a darežljivi su i po pitanju bakšiša.”, rekli su nam, a otkrili su i čija kultura je na najnižoj razini. “Kinezi i Talijani. Uvijek iza sebe ostave smeće koje moraš čistiti.”, rekao nam je Ivan.

>>> Brazilac BRUTALNO ISKRENO progovara o životu u Hrvatskoj: ‘HRVATI NIKADA NISU ZADOVOLJNI I MISLE DA SU NAJPAMETNIJI!’

Da su Hrvati još uvijek galantni gosti potvrdili su nam podatkom da većina njih ostavlja bakšiš te zna cijeniti trud i pažnju koja im se posvećuje. No, sa stranicma nije baš tako: “Ostave nered iza sebe i hrpe otpada koji su donijeli iz vana, a račun plaćaju u lipama. Nerijetko ostave i kunu manje.”, požalio se Fran kojem su najdraži gosti Beograđani zbog kulturnog ponašanja i darežljivosti.

Radeći konobarski posao ovi dečki doživjeli su svašta, a Fran i Ivan su nam prepričali zanimljivu anegdotu kojoj su nedavno svjedočili:

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Gospođa koja je sjedila na terasi caffe bara zamjetila je ceradu kojom prekrivamo terasu te pozvala policiju. Naime, zaključila je da u toj ceradi skrivamo drogu. Naravno, došavši u lokal, policija se smijala zajedno s nama. “, ispričali su nam kroz smijeh.[/box]

Zagrepčani, kada idući put budete sjedali na kavu, imajte obzira prema onom tko vam je tu kavu i poslužio. Na ljubaznost uzvratite ljubaznošću, a na osmijeh osmijehom. Konobarski život doista nije lagan.

>>>KAKO JE TO BITI S ‘DRUGE STRANE’? Konobari otkrivaju sve naše bizarne zahtjeve, ali i još bizarnije navike…

 

Komentari