KOLIKO SU PLAĆENI NAJČEŠĆI POSLOVI U TURIZMU? Očekivanja i stvarnost itekako se razlikuju

commons.wikimedia.org

Niske plaće generalni su problem sezonaca.

Rezultati nedavnog istraživanja portala MojPosao pokazuju da bi potencijalne zaposlenike u turizmu od rada mogla odgovoriti, između ostalog, niska plaća. Na tragu tog podatka, MojPosao je na više od 300 ispitanika istražio kakva su očekivanja građana po pitanju plaća za najtraženije radne pozicije u turizmu i ugostiteljstvu.

Kuharima najveća razlika

Najveća razlika između očekivane i realne plaće je za poziciju kuhara. Ispitanici navode 5.524 kune kao iznos očekivane plaće, što je čak 23% više od realne plaće* kuhara koja je u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 4.495 kuna.

Iza kuhara, slijedi konobar za kojeg ispitanici smatraju da prima plaću od 4.409 kuna, što je 21% više od realne plaće od 3.800 kuna.

Zanimljivo je da za neka zanimanja, primjerice spremačice i pomoćno kuhinjsko osoblje, je realna plaća čak i viša od one koju ispitanici očekuju. Tako pomoćno kuhinjsko osoblje ima 15% nižu očekivanu plaću od onoga što ustvari primaju.
Najmanja razlika između očekivane i realne plaće je za poziciju spremačice. Ispitanici smatraju da spremačice primaju 3.104 kune, što je 3% niže od realne plaće.

tablica

*Prema podacima servisa MojaPlaća

Osim očekivane plaće, ispitanike smo pitali i o željenoj plaći koja je u prosjeku 41% viša od realne za zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva.

Prednosti rada u turizmu – učenje stranih jezika i timski rad

Gotovo svi ispitanici smatraju da posao u turizmu može biti edukativan. Prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (77%) i timski rad (69%). Više od polovice ispitanika (55%) navodi obavljanje više stvari odjednom, 51% rad pod pritiskom, a 48% ispitanika navodi da takva zanimanja uče ophodnji s klijentima.
MojaPlaća.hr je servis koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u drugim zemljama: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Litvi, Latviji, Estoniji i Finskoj. Nastavak je Istraživanja o visini plaća koje portal MojPosao provodi od 2005. godine.
Istraživanje o visini plaća MojaPlaća.hr trenutno obuhvaća 345 radnih mjesta iz 36 djelatnosti.

Obrada podataka napravljena je na 307 radnih mjesta za koje smo u protekla tri mjeseca skupili više od 10 ispitanika. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a podaci o plaćama ažuriraju se sa svakim novim unosom ispitanika koji dobiva uvid u podatke o visini plaće za svoju radnu poziciju. Trenutno je u istraživanju aktivno preko 42.000 ispitanika, naime nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako ne bi bili zastarjeli.


Komentari