DISKRIMINACIJA NA DJELU: U HŽ-u žene dobile 40 posto manje otpremnine

FACEBOOK

Isti staž ne vrijedi jednako ako ste žene.

Prije tri godine, 2014. tvrtka HŽ Putnički prijevoz sklopila je sporazumne otkaze s više od 200 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. I ne bi tu bilo ništa sporno da muški zaposlenici nišu dobili 40 posto više otpremnine od žena s istim stažem i uvjetima.

Sukladno tome Općinski sud u Varaždinu donio je nepravomoćnu presudu u kojoj stoji da se radi o diskriminaciji prema zaposlenicama koje su primile nižu otpremninu koja se mora hitno ispraviti.

Slučaj je do suda došao jer im se obratila bivša zaposlenica Mira L. kojoj je u travnju 2014. sa 60 godina starosti i 34 godine staža ponuđena otpremnina od 140 tisuća kuna, dok je njezinom kolegi s istiom uvjetima isplaćeno 200 tisuća.

Podnijela internu žalbu

Kada je shvatila da dobiva manju otpremninu od muškog kolege žalila se u tvrtki, ali od toga nije bilo rezultata. Odgovorili su joj da se nastoje dogovoriti sa svim radnicima koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu kako bi ih potaknuli na tu opciju.

Baš zbog toga iznos otpremnine nije vezan za staž ili druge uvjete stečene kod poslodavca već uz dob zaposlenika i broj godina koje mu nedostaju do pune mirovine. Muškarci tako u punu mirovinu mogu sa 65 godina, a žene sa 61, sukladno tome i iznos otpremnina razlikuje se.

HŽ Putnički prijevoz tako je izradio tablicu po kojoj radnici kojima nedostaju četiri godine do mirovine mogu dobiti 200 tisuća kuna otpremnine, oni kojima nedostaju tri godine dobivaju 180 tisuća, za dvije godine “manje” dobiva se 160 tisuća, a za godinu dana, koja nedostaje do starosne mirovine, isplaćuje se 140 tisuća kuna.

Mira L. 2014. godine imala 60 godina i nedostajala joj je godina do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu prema tumačenju HŽ Putničkog prijevoza, sukladno tome joj je isplaćeno 140 tisuća kuna otpremnine, dok je njezinom kolegi s istim uvjetima isplaćeno 60.000 kuna više, jer su mu do starosne mirovine nedostajale četiri godine.

U HŽ-u pogrešno interpretirali zakon?

Ako presuda varaždinskog suda postane pravomoćna, HŽ Putnički prijevoz morat će Miri L. isplatiti 60 tisuća kuna i to sa zateznim kamatama, te podmiriti troškove suđenja. U sudskom rješenju, naime, stoji kako tumačenje HŽ Putničkog prijevoza nije valjano.

Prvo navode kako se iznos otpremnine po Zakonu o radu  ponajprije veže uz dotadašnji rad pojednica, te se najčešće isplaćuje po godinama staža. Sukladno tome, ističe sud, iznos otpremnine mora biti jednak za sve, i muškarce i žene ako oni imaju iste uvjete, te isti ne smije biti vezan za njihovu dob.

Osim toga, sud tvrdi i da su u HŽ Putničkom prijevozu krivo tumačili Zakon o mirovinskom osiguranju i dob za odlazak u starosnu mirovinu za koju su vezali iznose otpremnina. Naime, u tom zakonu stoji kako i muškarci i žene u punu starosnu mirovinu mogu sa 65 godina. Ipak, s obzirom na činjenicu da su do 2010. godine žene mogle u mirovinu 5 godina prije, uveden je prijelazni rok u kojem se ženama svake godine povećava dob za umirovljenje za tri mjeseca. To znači da bi žene tek 2030. godine morale napuniti 65 godina za punu starosnu mirovinu, a zbog toga su u punu mirovinu 2014. godine mogle sa 61 godinom.

Ženski izbor

Žene prijelazni rok mogu i ne moraju iskoristiti, a prema općem pravilu one u starosnu mirovinu idu sa 65 godina i poslodavac im do tog trena ne može otkazati radni odnos po sili zakona zbog umirovljenja.

“Ovakva razrada poticajnih otpremnina prema nedostajućim godinama, a koja je različito određena za muškarce i za žene, predstavlja diskriminirajući postupak prema ženama”, zaključio je Općinski sud u Varaždinu, piše Jutarnji. 


Komentari