SLIJEPA ŽENA POŽALILA SE NA RAD KAFIĆA, STIGAO ODGOVOR: ‘Kod nas nema diskriminacije prema osobama s invaliditetom’

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet požalila na diskriminaciju osoba s invaliditetom u Leggiero baru u shopping centru Avenue Mall.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet uputila je dopis Leggiero baru u shopping centru Avenue Mall jer jednoj slijepoj osobi nisu dozvolili ulazak u prostorije tog ugostiteljskog objekta zbog pratnje psa vodiča, pozivajući se na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Zakon propisuje da slijepa osoba s psom vodičem ima pravo pristupa na javna mjesta, kao što su uredi, hoteli, restorani, banke, pošte, kazališta, koncertne dvorane, sportski objekti, tržnice, prodavaonice, škole, visoka učilišta i sl.[/box]

Novčana kazna od 5 000 do 20 000 kuna

Pravnoj osobi koja slijepoj osobi s psom vodičem onemogući korištenje javnih mjesta, javnih prijevoznih sredstava i čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarna prepisuje se novčana kazna od 5 000 do 20.000 kuna.

“Kako je i Leggiero bar javni prostor, nije dopustivo ponašanje službenih osoba i djelatnika na način kako se to dogodilo”, ističe u priopćenju Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Navode da osoblje nije htjelo vidjeti ni radnu iskaznicu koju korisnica posjeduje, već su se pozivali na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima kućnim ljubimcima.

“Neugodno su je ignorirali i nisu je željeli uslužiti. Ne samo da je time prekršeno temeljno ljudsko pravo, već je počinjena diskriminacija prema osobi s invaliditetom, sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom”, ističu iz udruge.

Upozoravaju da sankcioniranje osoblja može uslijediti i temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, te da iščekuju reakciju Uprave shopping centra.

Reakcija Leggiero bara

Na dopis su reagirali i čelni ljudi Leggiero bara, iz kojeg su poručili da je riječ o nesporazumu i da u njihovim kafićima nema diskriminacije. Pritom tvrde da su u nesporazum bile uključene dvije gospođe koje njihovu ispriku nisu htjele ni saslušati.

U članku na svojoj službenoj stranici objavili su kako su nakon provjere što se točno dogodilo, kontaktirali i Udrugu te im se ispričali. Konobari bara Leggiero upozoreni su da se ovakav nesporazum ne bi ponovio.

Obrazloženje Leggiero bara prenosimo u cijelosti s njihove službene mrežene stranice:

S obzirom na nemili događaj koji se proširio medijima o gošći koja je u Leggiero bar u Avenue Mallu stigla u pratnji svojeg psa vodiča za slijepe, provjerili smo i istražili što se točno dogodilo tog petka 11. studenog u 8:05 sati ujutro.

Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98) doista propisuje da slijepa osoba u pratnji psa vodiča ima pravo ulaska u sve javne prostore i sredstva javnog prijevoza. Kako konobari koji su toga jutra radili u smjeni nisu odmah primijetili oznake na psu vodiču, upozorili su gošće kako ne mogu sa psom u lokal jer su takva pravila za kućne ljubimce.

No, kada su gospođe objasnile kako je to pas za slijepe, konobari su se osobno ispričali i pozvali ih da uđu u lokal. Gospođe na žalost nisu ispriku htjele ni saslušati, već su tražile odgovornu osobu i poručile kako će tražiti pravdu tim putem.

Svi su dobrodošli

U užurbanom poslovnom objektu kao što je kafić na najfrefentnijem ulazu u Avenue Mall, greške se naravno mogu dogoditi. Naš stručni tim konobara i voditelja uvijek se trudi ponuditi najbolju uslugu, na žalost došlo je do situacije koja se lako mogla izbjeći. Voditelji i konobari obaviješteni su o događaju kako se takve stvari više ne bi ponovile, a isprika je upućena i Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

U našim kafićima nema diskriminacije prema osobama s invaliditetom, kao što nema diskriminacije prema spoli, dobi, rasi, vjeri ili na bilo kojoj drugoj osnovi.

Leggiero team uvijek je tu za svoje goste i svi ste dobrodošli!


Komentari