Put pod noge: U Španjolskoj traže konobare i nude početnu plaću od gotovo 7 tisuća kuna

Španjolci su se pomamili za našim radnicima.

Novo tržište otvorilo se za Hrvate koji ne mogu naći posao u Lijepoj našoj. Naime, španjolski poslodavci rado bi zaspolili naše konobare.

“Tražimo konobare s osnovnim znanjem španjolskog jezika za stalni radni odnos u Valenciji. Uz osiguran smještaj i hranu, te prijavu na mirovinsko i zdravstveno, garantirana početna plaća je 6750 kuna, uz dodatnu zaradu od napojnica”, stoji u jednom od oglasana na domaćim portalima.

Radnika nedostaje svugdje

Baš kao i Hrvatskoj, i Španjolskoj nedostaje kvalificiranih radnika, pa ih traže van vlastitih granica. Ipak, mi još uvijek moramo smisliti gdje ćemo naći 40 tisuća radnika u turizmu, koji su neophodni ako želimo da turistička sezona pred nama bude uspješna.

“Teško je boriti se s ponudama koje našim radnicima nude na Zapadu, ali plaću i uvjete koje u ovom slučaju nude u Španjolskoj ima svaki kvalitetan konobar i u Dalmaciji. Nažalost, sve je više mladih ljudi koji još nemaju obitelj pa se odlučuju na odlazak iz Hrvatske jer su nezadovoljni atmosferom u cijeloj državi“, rekao je Ante Roso, predsjednik Ceha ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije, koji tvrdi da je puno veći problem nedostatak kvalitetne radne snage.

“Nije problem dati dobrom radniku veću plaću. Pa situacija je takva da u Dalmaciji vrsni kuhar ima premijersku plaću, a sposoban konobar s napojnicama zaradi poput saborskog zastupnika. Problem su priučeni ugostiteljski radnici koji traže ogromne plaće, ali nakon velike priče ne pokažu nikakvo znanje“, objašnjava Roso, koji dijeli razmišljanja kolega ugostitelja kako bi uloga države trebala biti da popularizira deficitarna zanimanja ili da se omoguće veće kvote za “uvoz” radne snage iz inozemstva, kao što je to dopušteno u Španjolskoj, piše Slobodna.


Komentari