OVDJE JE NOVAC: Usavršite se u ovim područjima i čeka vas odličan posao

wiki

Dipoloma nije uvijek presudna za dobivanje dobro plaćenog posla.

I dok je u većini slučajeva diploma plus kod dobivanja posla, često su baš on bez formalnog obrazovanja geniji. Najpoznatiji primjeri toga su Bill Gates i Steve Jobs koji su odustali od studiranja i krenuli u drugom smjeru.

Upravo iz njihovih iskustava možemo vidjeti da vlastiti put i obrazovanje putem drugih kanala (Interneta) može dovesti do vodećih pozicija i uspjeha.

Za financijske tvrtke s Wall Streeta već je postala tradicija da zaposlenike traže među studentima sa Stanforda i ostalih elitnih fakulteta. Ipak, navodi Bloomberg, na taj način kompanije zanemaruju odlične samouke programere kao i one koji dolaze s manje poznatih fakulteta.

Pomama za programerima

Ako nečeg kronično nedostaje to su programeri, potražnja je puno veća nego što njih ima. Odnosno premalo je onih s diplomama s prestižnih sveučlišta koje velike tvrtke žele zaposliti pa se okreću nekim novim izvorima radne snage.

Izvori poput stranice HackerRank kompanijama omogućuju postavljanje izazova za kodiranje koji im pomažu u pronalasku najboljih kandidata za posao. Pritom se ne gleda njihovo obrazovanje i radno iskustvo, već samo njihova sposobnost.

U ovakvim slučajevima važne su samo vještine, a većina programera samouko je i svoje znanje su stekli preko interneta i servisa na kojima usavršavaju svoje vještine.

“Jako dobri programeri vjerojatno su odustali od fakulteta“, komentirao je jedan od osnivača HackerRanka Vivek Ravisankar.

Raste popularnost samoukih programera

Kompaija tehnološkog i financijskog sektora ovakve programere drže sve popularnijima – oslanjanje samo na CV i intervjue poslodavcima ne garantira zaposlenje najboljih kandidata te se korištenje softvera za analizu podataka, kao i navedenih koderskih izazova i video intervjua pokazalo kao najbolje rješenje.

Bez obzira na formalno školovanje, današnje vrijeme zahtijeva cjeloživotno obrazovanje, a odlično mjesto za usavršavanje je internet na kojem možete naučiti gotovo sve što želite.

To je potvrdio i Michael Zbranak iz JPMorgana, koji tvrdi kako do prije pet godina nisu tražili zaposlenike putem alternativnih kanala, no pokazalo se kako su takvi kandidati (koji su često i samouki i nemaju završen fakultet) vrlo konkurentni i veliki broj njih na kraju dobije posao, piše Net.hr

 


Komentari