NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE: Studentski simpozij o entuzijastima kroz povijest

Simpozij u organizaciji DSP Lucius.

Društvo studenata povijesti Ivan Lučić – Lucius koje djeluje na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za sudjelovanje studenta na interdisciplinarnom studentskom simpoziju.

Četvrti po redu simpozij, koji se do sada pokazao izuzetno uspješnim i korisnim koliko za studente toliko i za profesore, ovoga će se puta baviti temom naziva Tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša: pojedinci izvan svoga vremena kroz povijest.

Multidisciplinarno područje

Stih hrvatskoga književnika Janka Polića Kamova iz njegove pjesme Psovka nastale 1905. godine možda je najbolje sročena rečenica o svim entuzijastima kroz povijest.

Oni, kao pojedinci, kao ljudi izvan vremena isticali su se u raznim vremenima i raznim područjima.

Zbunila se majka priroda i pijana bješe kod poroda: 

tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša. 

Tema je univerzalna i primjenjiva iz više razloga. Naime, moguće je promatrati pojedince kroz čitavu lentu vremena od stare povijesti do suvremenoga i modernoga doba.

Stvara se multidisciplinarno područje istraživanja i izlaganja studenata – ne nužno studenata povijesti, nego i kroatologije, sociologije, psihologije, politologije, novinarstva, povijesti umjetnosti, komparativne književnosti i drugih.

Kontekst vremena s istupima pojedinaca

Tema je važna radi razvijanja zaključivanja, evaluacije i povezivanja među studentima.

Postavljaju se pitanja: prema čemu taj pojedinac istupa iz svoga vremena, zašto ga suvremenici (možda) ne prihvaćanju, kako se ideje pojedinaca manifestiraju kroz povijest, kakve se i koje su reakcije suvremenika ili društva u cjelini.

Uspoređuje se kontekst vremena s istupima pojedinaca, odnosno otkriva se jesu li nove ideje nužno dobre ili nužno loše za društvo u cjelini, kako društvo prihvaća novine i modernizacijske procese inicirane od pojedinaca.

Teme za izlaganja gotovo je nemoguće predložiti jer sam naslov pruža bezvremensku lepezu pojedinaca. Stoga se studentima raznih društveno-humanističkih, pa ako bude hrabrosti i prirodoslovnih studija, dozvoljava promišljanje o mogućim temama za izlaganje.

Bit će zanimljivo vidjeti kako studenti razmišljaju o pojedincima, što smatraju njihovim prednostima, a što nedostacima, čime se intenzivno razvija kritičko mišljenje.

Osim izlaganja studenata, predlaže se zaključna rasprava prema kojoj bismo saželi bit cijeloga simpozija – možemo li pojedince povezati u njihovu cilju ili je sve pak puka slučajnost (ne)sreće zbog vremena u kojemu su živjeli i djelovali?

Prijave za sudjelovanje vrše se ispunjavanjem obrasca dostupnog na poveznici. Popunjen se šalju do 10. travnja 2017. na e-mail adresu: [email protected].


Komentari