TRAŽI SE GOTOVO 10 TISUĆA RADNIKA! Plaća je 6 000 kuna, a onda se dogodi ovo…

Raste potražnja, ali i broj stranih radnika.

Ove bi se godine lako mogao srušiti lanjski rekord od 41.467 zaposlenih sezonaca, jednako kao što će vjerojatno i broj dozvola za strane radnike, državljane zemalja izvan EU-a, skočiti s prošlogodišnjih 215 na 2200. Malo će tih stranaca završiti na sezonskim poslovima u turizmu, za tu je djelatnost u kvoti dozvola za strane radnike previđeno njih 70 za ovu godinu, a većina stranaca radit će u brodogradnji i građevinarstvu.

Iz HZZ-a su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili kako su najviše traženi radnici u turizmu, u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacija – sveukupno 9343 radnika, i to uglavnom konobari, sobarice, kuhari, čistači, kuhinjski radnici, turistički animatori, pomoćni konobari i pomoćni kuhari, recepcionari, prodavači…

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bitno je napomenuti kako strani radnici iz trećih zemalja mogu produljivati dozvole, pa ih je lani u zemlji boravilo 1730, a ove godine bi ih se moglo produljiti toliko da će uz 2285 novih dozvola ukupna godišnja kvota iznositi 3100 dozvola[/box]

“Poslodavci iz turizma i ugostiteljstva imaju velik broj oglasa kroz cijelu godinu. Najviše ih je ipak u proljetnim mjesecima, ali već su na početku ove godine jako aktivni po tom pitanju. U prva tri mjeseca ove godine objavljeno je više od 1800 oglasa, što je čak 60 posto više nego u istom razdoblju prošle godine‘, odgovaraju su Slobodnoj s portala MojPosao.hr.

Konobari najtraženiji, a broj zvijedica je bitan faktor

Prema njihovim podacima, lani je u Hrvatskoj najtraženije zanimanje općenito bilo konobar. To je zanimanje, dakako vodeće i u “svojoj branši”, a poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu, osim konobara, najviše traže kuhare, pomoćne radnike u kuhinji, pizza majstore, recepcionare, pomoćne kuhare i sobarice. Na pitanje o prosječnim plaćama za najtraženije zanimanje u zemlji vele da plaća za svako radno mjesto, pa tako i za ono u turizmu, ovisi o mnogo toga:

“Razlika je jeste li konobar u hotelu, restoranu ili kafiću. I ugostiteljski objekti razlikuju se unutar svoje kategorije. Primjerice, konobar u hotelu s dvije zvjezdice sigurno neće imati istu plaću kao i onaj u hotelu s pet zvjezdica. Lokacija također ima utjecaj na plaću, kao i omjer ponude i potražnje za određeno radno mjesto.”

Ono što znamo i što smo istražili je razlika između zaslužene, očekivane i realne plaće za radna mjesta u turizmu. Za konobare ispitanici servisa MojaPlaca.hr smatraju da zaslužuju 6004 kune, dok zaista očekuju 4526 kuna, što je 64 posto više od realne plaće konobara koja iznosi 3653 kune, prema podacima servisa MojaPlaca.hr’, navode s portala MojPosao.hr.

Ovoliko iznose plaće najtraženijih sezonskih radnika prema podacima servisa MojaPlaca.hr:

4521 kn – kuhar

4636 kn – pizza majstor

4175 kn – animator

3653 kn – konobar

3950 kn – recepcionar

3550 kn – pomoćno osoblje u kuhinji

3088 kn – čistačica

 

 


Komentari