NAJČEŠĆE NOVOGODIŠNJE ODLUKE: Pronalazak boljeg posla prednjači

vigilanteati.infoarmor.com

Mnogi početak kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za ‘novi početak’.

Koje važne novogodišnje odluke građani donose te jesu li im se ostvarile želje u godini na izmaku, istražio je MojPosao na 300 ispitanika. Većina ispitanika radi popis novogodišnjih odluka.
Više od polovice ispitanika namjerava donijeti novogodišnju odluku za 2017. godinu (56%). Malo manje od četvrtine ispitanika ne planira donijeti novogodišnju odluku (23%), a 21% ispitanika još je neodlučno.
Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku, njih 46% donijeti će odluku vezanu za karijeru. Ti ispitanici su u najvećoj mjeri odlučili pronaći (bolji) posao (65%) te poraditi na usavršavanju i edukaciji (38%). Na trećem mjestu je odluka o povećanju zarade (27%) iza koje dolazi uspostava ravnoteže poslovnog i privatnog života (12%).
„Moja novogodišnja odluka bit će veća zarada i/ili pronalazak novog posla.“
„Želja za učenjem i usavršavanjem je sve veća pa se nadam dogodine uz napredovanje na poslu i diplomi na fakultetu.“

Ispitanici koji su se odlučili na donošenje novogodišnje odluke nevezane uz karijeru (21%) u 2017. najviše žele poraditi na poboljšanju obiteljskih odnosa te na zdravlju i uživanju u životu.

Neke od novogodišnjih odluka za nadolazeću godinu su:

„Više uživati u stvarnim vrijednostima života, a manje brige oko nebitnih stvari ;).“
„Moja novogodišnja odluka bit će da iduće godine malo više uživam u životu, da budem što manje po bolnicama, da vidim što više naše lijepe domovine, da se ponovo pokrenem, jer me je bolest privezala za dom i čekanje u bolničkim hodnicima. :(“

Posvetiti se više obitelji jer do sada nisam bila u mogućnosti….ipak je obitelj važnija od bilo čega.“

Najviše ispitanika (40%) smatra da donošenje novogodišnjih odluka povećava motivaciju za realizaciju, dok ih se trećina (31%) ne slaže s time. Čak 29% ispitanika neutralnog je stava po tom pitanju.

Više odustajemo od svoje odluke nego što je ispunimo

Polovica ispitanika prošle je godine donijela novogodišnju odluku (43%). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi tijekom cijele godine i da odluke jedan dan u godini nemaju smisla.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, njih nešto više od polovice (53%) izjavilo je kako je ta odluka bila vezana za posao i karijeru. Novogodišnju odluku vezanu za privatni život donijelo je 47% ispitanika.Novogodišnja odluka vezana za posao najčešće se odnosila na pronalazak (boljeg) posla (64%), dok se 26% ispitanika odlučilo dodatno usavršavati i educirati.

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, 35% ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 26% još nije ispunilo želju, ali rade na tome. Čak 39% ispitanika odustalo je od ispunjenja svoje novogodišnje odluke za 2016. godinu.

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao, najviše ispitanika (27%) to nije učinilo jer nisu računali na zapreke koje im se eventualno mogu naći na putu, dok ih je 19% izjavilo kako im novogodišnja odluka i nije bila toliko važna da ju ostvare. Manji dio ispitanika, njih 15%, priznaje kako nisu ostvarili novogodišnju odluku jer nisu dobro planirali njenu provedbu.


Komentari