NADA ZA SVE KOJI TRAŽE POSAO: U ovome gradu otvara se 25 tisuća radnih mjesta

Davor Puklavec/24sata

Riječ je o investiciji kojom se na vrhuncu aktivnosti, u 30. godina osigurava godišnji pretovar veći od 4,1 milijun tona tereta uz 25 tisuća radnih mjesta.

Nova luka Vukovar, projekt koji bi mogao potaknuti gospodarski oporavak ne samo u okvirima Vukovarsko-srijemske županije, već i šire, bit će danas u županijskom sjedištu javno predstavljen potencijalnim korisnicima i lokalnim uzvanicima.

Analizu toga golemoga investicijskog zalogaja, u optimalnom scenariju procijenjenog na čak 825 milijuna dolara, potpisuje Vitomir Luketa, vlasnik tvrtke CM Expert, koja već ima iskustvo na sličnom zadatku vezanom uz Luku Rijeka. Temelj za novu vukovarsku luku, radnog imena Bršadin, odluka je Sabora iz 2011. godine o gradnji višenamjenskog kanala Dunav-Sava u kojoj stoji da se “luka može graditi etapno, a izgradnja kanala može se realizirati neovisno o dinamici izgradnje luke”, prenosi Poslovni.

Otvorilo bi se 25 tisuća radnih mjesta

Riječ je o investiciji kojom se na vrhuncu aktivnosti, u 30. godina osigurava godišnji pretovar veći od 4,1 milijun tona tereta uz 25 tisuća radnih mjesta. Luka bi zauzimala površinu od 740 hektara, a sastojala bi se od operativne obale tipa “češalj” maksimalnog kapaciteta 23 veza. Operativna obala koncipirana je za smještaj terminala tekućih tereta, rasutih i sipkih tereta, generalnih tereta, frigo tereta, terminala za drvo te terminala za kontejnere i RO-RO terete, dok bi se u zaleđu smjestile zona robnih terminala, gospodarska zona, zona robnih pričuva te poslovno-trgovačka zona.

Predviđeno je i prometno povezivanje sa željezničkom infrastrukturom, konkretno s Lukom Rijeka na prometnom koridoru Podunavlje-Jadran. Hrvatska svoj izniman položaj u europskoj prometnoj mreži i šire, još uvijek ne koristi onako kako bi mogla. Zakasnimo li s ulaganjem, kaznit će nas prvi susjedi. Slovenija već investira u Kopar, a Srbija privodi završnici velike planove o novoj luci na Dunavu u Pančevu. Za novu luku Vukovar interes su navodno već iskazali i inozemni investitori, pa ne treba gubiti vrijeme.

Luka u brojkama

Luka Vukovar u 2015. realizirala je pretovar 303.920 tona tereta, što je 23 posto više nego u 2014. Do 1991. godišnja količina pretovara iznosila je 1-1,2 milijuna tona robe namijenjene uglavnom za tržište BiH. Najbolja poslijeratna godina bila je 2006. sa 915.798 tona robe. Lučki prostor u Vukovaru ugošćuje i brojne turističke kruzere, tijekom prošle godine pristalo ih je 287, dok je za ovu godinu najavljen dolazak čak 303


Komentari