LOŠA VIJEST ZA POLAZNIKE STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA: Više nema plaćenog bolovanja

Screenshot

HZZ se sada poziva na zakon iz 2013., a tijekom 2015. nisu ga poštovali.

Iako je praksa sve do sada bila drugačija, odnedavno Hrvatski zavod za zapošljavanje oduzima određen iznos od naknade ukoliko se polaznik razboli i uzme bolovanje. S druge stane, umanjuje se i naknada za prijevoz, a ovisno o tom iznosu jedan dan bolovanja polaznika ‘košta’ minimalno 120 kuna.

Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju definirano je da se osobama koje se nalaze na stručnom osposobljavanju novčana pomoć i putni troškovi isplaćuju razmjerno broju dana prisutnosti, a na temelju liste prisutnosti koju poslodavac dostavlja HZZ-u, piše Srednja.hr.  Drugim riječima, ako niste prisutni na radnom mjestu jer ste se razboljeli, naknada će biti umanjena za broj dana koji ste izostali.

“Ukoliko polaznik na osposobljavanju nije prisutan iz razloga bolovanja, medicinskom dokumentacijom potvrđuje poslodavcu razlog izostanka s radnog mjesta, a visina isplate novčane pomoći i putnog troška izračunava se sukladno broju dana za koje je polaznik bio prisutan na stručnom osposobljavanju, odnosno umanjuje se za dane bolovanja”, kažu iz HZZ-a Srednjoj.hr.

Na isti se način računa i putni trošak. 

Mjesečni pokaz za Zagreb košta 360 kuna. Ako ste primjerice bolesni bili 5 od 23 radna dana u mjesecu vi će te za putne troškove dobiti naknadu od 282 kune. Za taj novac ne možete kupiti mjesečni pokaz, već ćete kupovati dnevne karte te će tada vaši putni troškovi u tom mjesecu biti gotovo duplo veći.


Komentari