SVJETSKI DAN PODUZETNICA: Žene koje zaslužuju pozornost

Facebook

Hrvatske poduzetnice su rastuća, sve učinkovitija, razvojna snaga hrvatskog gospodarstva, koja zaslužuje više pozornosti i potpore od sadašnje.

Uz sutrašnji Svjetski dan poduzetnica kojeg obilježavamo 19. studenog diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, želimo jasno poručiti da smo tu, iako samozatajne i marljive, u sjeni i često zaboravljene, uvijek spremne na odricanje i težak rad, željene pokazati svoju ustrajnost i neslomljivost u svim tržišnim uvjetima..

2010. godine na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu dolazilo je 2.6 muškaraca

Danas na jednu ženu dolazi 1.9 muškaraca u domaćem poduzetništvu, što dovoljno govori o porastu ženskog poduzetništva posebice na principima samozapošljavanja. Žene u hrvatskom društvu znatno bolje od muškaraca u Hrvatskoj uočavaju poslovne prilike za realizaciju svojih ideja, ali su značajno više uskraćene za mogućnost institucionalne potpore, financiranje, otvaranje poslovnih prilika na tržištu, prije svega zbog manjka potpore i razumijevanja u obitelji za ženino poduzetništvo.

Iako su poduzetnice na rubu zanimanja medija, institucija, pa čak i onih usko povezanih sa ženskim poduzetništvom, žene su same izborile svoje mjesto u hrvatskoj ekonomiji od 2010. godine na ovamo. Danas je, prema podacima Eurostata, 11 posto svih zaposlenih žena u Hrvatskoj u vlastitom poduzetništvu. Poduzetnice u Hrvatskoj ostvaruju zavidan udio u BDP-u, no malo se institucija i stručnih radova bavi njihovim potrebama, problemima, izazovima i perspektivama, najviše zbog činjenice da su poduzetnice, posebice one samozaposlene, noviji ekonomski fenomen u našem društvu, te su poprilično nepoznata kategorija za istraživanje, promicanje i potpore.

Na promjeni takvog stanja aktivno djeluje prvi virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, (počinje s radom 01. siječnja 2016. godine) pri čemu naši projekti i kongresi ciljaju promijeniti situaciju prema boljem što svaka poduzetnica u Hrvatskoj zaslužuje. Virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr dat će sve od sebe da se društvena zanemarenost promijeni, a poduzetnice dobiju pozornost kakvu zaslužuju u Hrvatskoj.


Komentari