Ovdje leži čista zarada: Ponuda zimskih poslova puno je bolje plaćena od sezone na Jadranu

Shutterstock

Hvarski ugostitelj Stipe Erceg, s dugogodišnjim iskustvom rada u inozemstvu, vanjski je suradnik tvrtke koja posreduje pri zapošljavanju naših radnika u Austriji.

“Riječ je o sezonskim poslovima od 1. prosinca do Uskrsa, ovisno o poslodavcu i njegovim potrebama. Radi se o šest dana u tjednu i od 48 do 52 radna sata. Smještaj i hrana radnicima su osigurani”, kaže Erceg. Ovu vrstu rada ne možemo uspoređivati s odlaskom mladih u inozemstvo, riječ je o sezonskom poslu. “Zato što se oni, koji odu raditi na skijališta, vrate kući za pet ili šest mjeseci, a kako ne moraju plaćati stan, hranu i režije, većina ih uštedi priličan novac. Naravno, oni koji žele odraditi i ljetnu sezonu, slobodno se mogu angažirati kod istih hotelijera”, napomenuo je Erceg.

Kaže da se za pola godine može dobro zaraditi i da se stečeni radni staž uredno evidentira i u Hrvatskoj. “S obzirom na to da su svi troškovi boravka radnicima pokriveni i da se svi prekovremeni radovi plaćaju – može. Pomoćni konobari plaćeni su od 1500 do 1700 eura neto. Šefovi sekcija u hotelu imaju plaće od 1800 do 2000 mjesečno, ovisno o tome u kojem objektu je zaposlenik angažiran i koliko dobro poznaje njemački jezik.

Radni staž u Austriji računa se za ostvarivanje mirovine u toj zemlji, bez obzira na to što je riječ o sezonskim poslovima. “Gore se stvarno radi, ljudima zna biti psihički teško nakon kojeg odrađenog mjeseca, ali kad se sve zbroji i oduzme, prođe se jako dobro. Steknete dragocjeno poslovno iskustvo, jer su to odreda hoteli najviše kategorije, a donesu kući i priličnu ušteđevinu jer, za razliku od rada u Irskoj gdje treba iz dobivene plaće namiriti visoku najamninu, hranu i režije, ovdje sve to plaća poslodavac“, rekao je Stipe Erceg. Nakon godine dana radnici imaju pravo na povrat poreza, s napomenom da se ne radi o beznačajnom iznosu.

Za određene poslove nije potrebno dobro poznavanje njemačkog jezika, već je moguće sporazumijevanje na engleskom, što je velika prednost. Pomoćni konobari moraju znati tek osnove njemačkog, konobari ga moraju znati bolje, a voditelji sekcija odlično. Kako su kuhari jako tražen kadar, često im se tolerira nepoznavanje njemačkog, pa je dovoljno da se s kolegama i gostima sporazumijevaju na engleskom jeziku.


Komentari