Kako se motivirati za traženje posla?

pixabay.com

Iako nezaposleni, Hrvati svejedno pronađu koju kunu za otići na more i odmoriti se od svakodnevnih obaveza.

Koliko vas je preko ljeta aktivno tražilo posao? Iako nezaposleni, Hrvati svejedno pronađu koju kunu za otići na more i odmoriti se od svakodnevnih obaveza. Višak slobodnog vremena, vijesti o jednosmjernim kartama za Njemačku, susjed koji za sve krivi politiku, ekipa koji živi od danas do sutra i pita roditelje „za kavu“ jer se drugačije ne može… Svi vam se odjednom čine u pravu. U Hrvatskoj nema posla i točka.

Ovako demotivirajuća okolina je nažalost česta pojava kod nas. Međutim, ukoliko dopustite da padnete pod njen utjecaj – zaista su male šanse da ćete pronaći posao, i to nebitno u kojoj državi.

Motivirane i pozitivne osobe brže će pronaći posao. Vaš stav osjetit će i poslodavac te je logično da će prije uzeti vas nego osobu koja smatra da nema drugog financijskog izvora za kave osim roditelja.

Ali kako se motivirati za traženje posla?

Prvo, organizirajte se. Ljeto je pri kraju, odmorili ste se, a sada je vrijeme za povratak u svakodnevnicu. Počnite se buditi u isto vrijeme (ujutro, naravno), uz kavu pregledavajte oglase za posao te novosti na tržištu rada. Ponovno napravite tablicu s imenima i kontaktima svih tvrtki u kojima želite raditi. Osim traženja posla, organizirajte si i ostalne dnevne obaveze u kojima inače uživate – trčanje, kuhanje, druženje, plivanje, crtanje, gledanje filmova… Važno je da vam je dan pun korisnih sadržaja i onih koji vam pružaju zadovoljstvo kako biste se dobro osjećali.

Drugo, uredite životopis. Pregledajte svoj životopis. Sigurno postoji nešto što ste izostavili napisati, neka riječ koja ima tipfeler (ili još gore, gramatičku pogrešku). Već znate što većina oglasa traži vezano uz vašu struku – provjerite jeste li to istaknuli. Na kraju, ne samo da imate „tip top“ životopis koji spremno možete dati nekome kada vas u 3 ujutro probudi, nego dobivate i onaj osjećaj zadovoljstva koji se javlja kada napravite nešto korisno.

Treće, družite se s pozitivnim ljudima. I to s onima koji se bave vašom strukom. Znate nekoga kome ide dobro na poslu. To može biti neki vaš kolega iz školskih klupa, bivši kolega s posla… Ili dogovorite kavu s nekim od bliskih prijatelja koji ne dolaze u paketu s pričom država-je-kriva-za-sve. Na taj ćete se način okružiti osobama koje ne zanima ono što ne mogu napraviti, već ono što mogu. I to je njihova tajna uspjeha – dopustite da je prenesu na vas.

Sve to će vas izvući iz ljetne kolotečine i demotiviranosti za traženje posla te vam povećati šanse za pronalaskom istog!


Komentari