Je li i vaše zanimanje na popisu? Ovo su najtraženija zanimanja i ona kojih u Zagrebu ima stvarno previše

Ilustracija / Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Hrvatski zavod za zapošljavanje početkom nove godine objavio je publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020., a to znači da nam je dostupna prognoza potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima, u 20 područja u Hrvatskoj.

Oko najveća dva grada, Zagreba i Splita, najviše nedostaje trogodišnjih strukovnih zanimanja, kao što su zubar, konobar, mmesar, a preporuka je i upisivati te stipendirati više studenata medicine, farmacije i matematike, piše 24sata.

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih prema obrazovnom programu koji su završili, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija treba tesare, zidare, armirače, mesare, kuhare, slastičare, konobare, CNC operatere, kozmetičare, frizere. I to su samo neka od zanimanja s liste koja je, kada je riječ o trogodišnjim obrazovnim programima, u slučaju Zagreba poduža. Na ovom području od četverogodišnjih zanimanja nedostaje medicinskih sestara. Savjetuje se i upis većeg broja studenata medicine, nastavničkog smjera matematike, fizike, biologije i kemije, te, između ostaloga, rehabilitacije i logopedije.

Višak su na zagrebačkom području osobe sa zanimanjem fotograf, ekonomist, veterinarski tehničar, poslovni tajnik, hotelijersko-turistički tehničar, a u slučaju visokoobrazovanih, između ostalih, politolozi, novinari, agronomi, osobe sa završenim studijem poslovne ekonomije i urbanog šumarstva.


Komentari