IZNENAĐENI? Hrvati, Srbi i Bosanci misle da za dobivanje posla treba dobra veza

FOTO: Flickr

Čak 71% ispitanika smatra da je za dobivanje posla važna veza.

Portal MojPosao je za vrijeme trajanja 7. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (19. do 26. listopada 2016.) u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini (Posao.ba) i Srbiji (Infostud.com), proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje.

U istraživanju je sudjelovalo preko 2.300 ispitanika. Najviše ispitanika sudjelovalo je iz Srbije (60%), Hrvatske (31%) te Bosne i Hercegovine (9%).
Od ispitanika iz Hrvatske, 51% je zaposlenih, 35% nezaposlenih, dok se 14% ispitanika još školuje.

Zaposleni Hrvati u ovoj godini ne očekuju ni povišicu ni napredovanje

Do kraja ove godine većina ispitanika ne očekuje niti povišicu (61%) niti napredovanje (68%). Ove godine povišicu je već dobilo 11% ispitanika, a napredovalo je njih 7%. Povišicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici iz Srbije (23%) i petina ispitanika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske (20%).

Kada govorimo o promjeni posla, trećina ispitanika (34%) planira promjenu posla u ovoj godini što je nešto niže od prošle godine kada je 39% ispitanika planiralo promijeniti posao. Četvrtina ispitanika (24%) posao planira promijeniti samo ako će na to biti prisiljeni. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije, a najmanje oni iz Bosne i Hercegovine.

Za državu najviše žele raditi Hrvati i Srbi

Većina ispitanika ne boji se za svoje radno mjesto (61%). Još je dobar dio onih koji strepe za sigurnost radnog mjesta (32%), iako je takvih ispitanika znatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika, kao i prošlih godina, izabralo bi stranog vlasnika (31%). Trećina ispitanika (30%) najradije bi radili za sebe, dok bi čak 19% radilo za državu. Država kao poslodavac popularna je u Hrvatskoj i Srbiji, dok ispitanici iz Bosne i Hercegovine ne preferiraju tu opciju. Od svih ispitanika, ispitanici iz Bosne i Hercegovine su najskloniji poduzetničkim vodama.

Na radnom mjestu ispitanicima nije najvažniji novac, već međuljudski odnosi (40%) te priznanje za obavljen rad (26%). Novac se nalazi tek na trećem mjestu i svega je 17% ispitanika izjavila kako im je to najvažniji element.

Praksa neproduljivanja ugovora na određeno najpopularnija je u Hrvatskoj

Polovica zaposlenih ispitanika (53%), kao i prošle godine, izdvaja iskustvo kao najvažniji element za dobivanje posla. Znanja, vještine, pa i vezu navelo je 47% ispitanika. Važnost preporuke prepoznalo je svega 30% ispitanika, a 23% smatra da je za dobivanje posla važan završen fakultet.

Trećina nezaposlenih ispitanika (34%) u Hrvatskoj su bez posla jer im nije produžen ugovor, dok četvrtina (21%) nije pronašla posao nakon završetka školovanja. Bez posla je uslijed gospodarske krize ostalo 15% ispitanika, a 8% ispitanika je odlučilo potražiti bolju priliku.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Praksa neproduljivanja ugovora na određeno najpopularnija je u Hrvatskoj gdje je 34% ispitanika to navelo kao razlog nezaposlenosti, dok je isto navelo 22% ispitanika iz Srbije te 27% ispitanika iz Bosne i Hercegovine. [/box]

Skupina od 31% nezaposlenih ispitanika bez posla je manje od tri mjeseca, dok je 19% ispitanika nezaposleno od jedne do tri godine. Najkraći ‘staž’ nezaposlenosti imaju ispitanici iz Hrvatske; njih 31% nezaposleno je do tri mjeseca, dok je takvih 15% u Srbiji te 27% u Bosni i Hercegovini.

Čak 71% ispitanika smatra da je za dobivanje posla važna veza

Na specijaliziranim web stranicama za oglašavanje slobodnih radnih mjesta posao traži 79% ispitanika. Na društvenim mrežama posao traži 49% ispitanika, dok svega 15% ispitanika pregledava tiskane oglase.

Od kada su nezaposleni, četvrtina ispitanika (25%) javila se na prosječno 20 natječaja za posao, a njih 25% javilo se na do deset natječaja. Na više od 100 natječaja javilo se 19% ispitanika, dok se 9% nije javilo niti na jedan natječaj za posao.

Za 62% ispitanika pri odabiru radnog mjesta najvažnija stavka je radno vrijeme, a 57% ispitanika je navelo visinu primanja. Sigurnost posla i profesionalno usavršavanje je za 56% ispitanika važno na radnom mjestu.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Poražavajući je podatak da čak 71% nezaposlenih ispitanika smatra da je za dobivanje posla prvenstveno važna veza, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je to izjavilo 67% ispitanika. Isto to smatra 47% zaposlenih ispitanika i 51% onih koji se još školuju. Ostali nezaposleni ispitanici, njih 54%, smatraju da je za dobivanje posla važno iskustvo, a 44% navodi sreću. [/box]Usporedimo li nezaposlene ispitanike iz tri države, pokazuje se da su Hrvati ti koji najviše smatraju da je za dobivanje posla potrebna veza, slijede ih ispitanici iz BiH (64%), dok isto to smatra tek 38% ispitanika iz Srbije.

Hrvati se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja

Najviše ispitanika koji se školuju (32%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 26% da će posao pronaći u roku tri do šest mjeseci nakon završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 7% ispitanika, a da će posao tražiti više od godine dana smatra 18% ispitanika.

Većina ispitanika (63%) koji se još školuju smatra da su za dobivanje posla najvažnija znanja i vještine, iskustvo (61%) te formalno obrazovanje (59%). Vezu je navelo 51% ispitanika. Svega 32% ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važna dodatna edukacija, a preporuku važnom smatra 46% ispitanika. Zanimljivo je da 42% ispitanika smatra da je za dobivanje posla najvažnija sreća.

Ispitanicima karijera puno manje važna nego prethodnih godina.

Četvrtini ispitanika (24%) karijera je jako važna u životu i to najviše ispitanicima iz Hrvatske (64%), no to je značajno manje nego prošle godine kada je 40% ispitanika izjavilo kako im je karijera jako važna. Najveći broj ispitanika (64%) izjavilo je kako im je karijera važna, ali ne i jako važna, dok 11% ispitanika kaže da im je ‘svejedno’.


Komentari