‘Vlada novim mjerama potiče iseljavanje’, Hrvati spremaju masovni prosvjed

insideout.hr

Mjera stručnog osposobljavanja nakon godinu dana ostavlja mlade nezaposlene.

Sindikati koji predstavljaju i javni i privatni sektor najavili su masovne prosvjede i to najkasnije do 1. svibnja, zbog paketa zakona koje Sabor u hitnoj proceduri prihvatio u petak. Njima je dodatno proširen krug ljudi koji mogu koristiti mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) i na mlade da završenim četverogodišnjim srednoškolskim obrazovanjem.

Sindikalci su istaknuli kako je ova mjera dosad u potpunosti potisnula klasično zapošljavanje mladih i pripravništvo te ih je primorala da rade za minimalnu plaću, ali bez prava iz radnog odnosa, a nakon godinu dana, koliko traje mjera, mnogi mladi završavaju na ulici. Valja napomenuti da su oni za poslodavce besplatni jer im naknadu plaća država.

Mnogi će izgubiti radna mjesta zbog SOR-ovaca?

“Nedopustivo je da se zakonske promjene ove naravi donose u hitnoj proceduri i bez ikakve rasprave socijalnih partnera. Ovo je sumanuti način da se financiraju trgovački lanci i veliki poslodavci, tj. da zapravo velik broj radnika izgubi svoja radna mjesta jer će biti zamijenjeni SOR-ovcima, besplatnom radnom snagom za poslodavce, budući da su SOR-ovci financirani sredstvima Europske unije koja su namijenjena dobrobiti radnika, a ne poticanju iseljavanja građana Republike Hrvatske i obaranju cijene rada u cijeloj zemlji. Ako se nastavi s odbijanjem razgovora o ovako važnom pitanju, sindikati će biti prisiljeni rad za stolom zamijeniti aktivnošću na ulicama”, kazali su sindikalci.

Sindikatima se pridružio i SDP za vrijeme čije vladavine je mjera i donesena. Oni su spomenuli kako je to bilo u vrijeme najžešće krize kada je bilo 400.000 nezaposlenih, od kojih dobar dio mladi bez iskustva. Drže se mišljenja da za proširenjem nema potrebe.

“Ako ovo zaživi, ionako potplaćene radnice u trgovinama zamijenit će besplatna mlada radna snaga. Trgovačkim lancima tako će se omogućiti da otpuste trenutne radnike te dodatno zarade na besplatnoj radnoj snazi”, rekao je Davor Bernardić.

Država će plaćati i polaganje stručnih i majstorskih ispita

Ministar rada Tomislav Ćorić poručio je da nema razloga za prosvjede te da je mjera tek minimalo proširena.

“I do sada su mladi sa završenim trogodišnjim školama, poput trgovaca, mogli sudjelovati u mjeri SOR-a. Proširili smo mjeru i na mlade s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem kako bismo ih izjednačili u pravima”, rekla je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada.

Dodala je i da će novim zakonom država plaćati i polaganje stručnih i majstorskih ispita onim korisnicima mjere kojima poslodavci nisu plaćali ispite, čija cijena zna doseći i 3000 kuna.

Osim toga, naglasila je i da ova mjera koristi mladima, utječe na smanjenje pripravništva i drugih načina zapošljavanja, te da će mjeru stalno pratiti i poboljšavati.

“Naknada za SOR se ovim zakonom povećava sa 2400 na 2620 kuna, a nije točno da će mladi, kako se moglo čuti, ostati bez plaćenog prijevoza.

Promjena je što će plaćanje prijevoza biti obaveza poslodavca”, izjavila je Ivanković Knežević.

Tek krajem mjeseca potpisat će naknadu za prijevoz, a ona bi trebala biti ujednačena za sve aktivne mjere zapošljavanja, piše Jutarnji.


Komentari