EDUKACIJOM PROTIV NEZAPOSLENOSTI: Stručnjaci vam nude učenje novih vještina i poslova

Na konferenciji u Zagrebu predstavljen je novi standard zanimanja – drogerist.

Drogerist je osoba koja radi na mjestima gdje se prodaje roba iz drogerijskog asortimana – u drogerijama, parfumerijama, trgovinama zdravom hranom te u veleprodaji drogerijskih proizvoda. Iduće će godine biti upisan u standard zanimanja.

Naime, prema najnovijim podacima HZZ-a Hrvatska ima više od 200 tisuća nezaposlenih osoba, a smanjenju ovog poražavajućeg podatka može pomoći, još u Hrvatskoj neiskorišten potencijal cjeloživotnog obrazovanja putem kojeg će radno sposobne osobe steći kompetencije i znanja kako bi bile konkurentne na tržištu rada.

Prvi takav edukacijski program u Hrvatskoj

Upravo zato Ustanova za obrazovanje odraslih – Callidus sustavno potiče dodatnu edukaciju odraslih u suradnji s brojnim partnerima, a tu se posebno ističe projekt “Osnaživanje kompetencija za zapošljavanje u drogerijama”, prvi ovakav edukacijski program na prostoru cijele Hrvatske, proveden u partnerstvu s jednim od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj – dm drogerie marktom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), a koji je usmjeren na edukaciju za zapošljavanje u drogerijama, trgovinama zdrave hrane i kozmetike. Projekt, vrijedan 1,05 milijuna kuna, je 95 posto sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Carmen Tariba, ravnateljica Callidusa, kazala je da je svrha ovog projekta kreirati i ponuditi adekvatan edukacijski program za potencijalne zaposlenike drogerija, prodavaonica zdrave hrane i prirodne kozmetike jer takav na tržištu edukacije u Hrvatskoj još nije postojao. U ovom poslu presudnu ulogu imaju neformalno stečena znanja i komunikacijske i prodajne vještine te poznavanje prodajnog asortimana. Realizacijom projekta razvija se novi edukacijski program za koji je utvrđeno da postoji interes, a stečena znanja i vještine polaznika će potaknuti nova zapošljavanja”

carmen-tariba-i-antonija-brisevac

Sistem dualnog obrazovanja

Putem ovog projekta edukaciju je u prvoj fazi provođenja završilo 50 nezaposlenih osoba od kojih je osam osoba s invaliditetom, a među njima je i 37-godišnja Željka Valentić koja se na edukaciju, pored pet zanimanja, odlučila nakon višegodišnjeg traženja posla.

“Danas prosječni potrošač sve više i više od prodavača traži konkretne savjete vezane uz svoju kupovinu. Ovom edukacijom dobila sam znanja i vještine koje nisam dobila putem formalnog obrazovanja, a koji će mi svakako dati prednost u budućem zapošljavanju u drogerijama i prodavaonicama zdrave hrane i kozmetike”, rekla je Željka Valentić.

Posebnost ovog projekta leži u činjenici da je proveden prema sistemu dualnog obrazovanja za obrazovanje odraslih, a koji se zasniva na kombinaciji teorijske nastave za čiju provedbu su zaduženi nastavnici Callidusa, te praktične nastave uz vođeno mentorstvo od strane educiranih mentora u prodavaonicama dm – drogerie markt-a. dm je angažirao 16 zaposlenika koji su educirani za uloge mentora te su radili s polaznicima tijekom praktičnog dijela edukacijskog programa.

“Kao lider na tržištu drogerija kontinuirano ulažemo u razvoj vještina i kompetencija te u edukaciju naših djelatnika. Upravo zato smo se rado uključili u ovaj projekt kako bismo doprinijeli postavljanju okvira za razvoj struke”, rekla je Ana Fostač-Krilčić, voditeljica Ljudskih resursa u dm-u.

Marija Halić iz HZZ-a je kazala da je dobit ovoga projekta višestruka, jer su svi na dobitku, kad se radi o novim zanimanjima, koje tržište rada traži, a vojska nezaposlenih nije sama u stanju se dovoljno samoeducitrati i prevladati kroničnu nezaposlenost.


Komentari