KROZ DVA MJESECA: Bandić najavio otvaranje 400 novih radnih mjesta u start-up tvrtkama

Budući prostor Tehnološkog parka donosi oko 400 radnih mjesta u 120 start-up zajednica.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je obišao budući prostor Tehnološkog parka na prvom katu paviljona 12 Zagrebačkog velesajma te najavio da će se u tom prostoru krajem ožujka ili početkom travnja otvoriti oko 400 radnih mjesta u 120 start-up zajednica.

Zaposlit će još 400 do 500 ljudi

U prvih godinu dana Grad neće naplaćivati ni najamninu ni režije start-up tvrtkama, a poslije će im možda uvesti simboličnu naknadu.

Bandić je najavio da će se do kraja godine urediti i prizemlje paviljona 12 te dati na raspolaganje drugim start-up tvrtkama kako bi bile na jednom mjestu i mogle zaposliti još 400 do 500 ljudi.


Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić izvijestila je kako je na prvom katu paviljona 12 u tijeku rekonstrukcija poslovnog prostora ukupne površine 7313 četvornih metara za start-up tvrtke, studente i druge institucije kojima treba prostor, ali i mentoriranje i financiranje, piše Poslovni dnevnik.

Vrijednost radova je 15 milijuna kuna, a isto toliko košta i oprema. I dok se radovi provode putem Zagrebačkog holdinga, natječaj za opremu upućen je na Ministarstvo gospodarstva kako bi Tehnološki park bio adekvatno opremljen jer je to i nacionalni projekt.

Režije su plaćene i kompletan prostor održavat će se o trošku Razvojne agencije i gradskog proračuna“, dodala je.

>>>PRVI U HRVATSKOJ: Na Velesajmu uskoro Tehnološki park!

Razvoj načina financiranja

Najavila je i da će provoditi programe koliko mogu povući sredstava iz Europske unije, ali je za te programe, kaže Jozić, potrebno pripremiti dobru podlogu, a uspostava ovog Tehnološkog parka je dobar početak.

Jozić je istaknula i kako je u “velikoj fazi gotovosti” fond rizičnog kapitala za koji je Grad Zagreb u proračunu osigurao pet milijuna kuna. Rekla je da to rade također zajedno s Razvojnom agencijom, a potražit će i partnere, kako bi start-upovi imali priliku negdje doći do novca.

U Hrvatskoj takav način financiranja nije baš razvijen. Vjerujemo da imamo i u Zagrebu i u Hrvatskoj dosta pametnih i mladih ljudi koji će to moći iskoristiti i dobiti priliku nešto napraviti bez dodatnih ulaganja“, poručila je Jozić.

Komentari