AUSTRIJSKI RAJ ZA NAŠE SEZONCE: Tamošnja skijališta traže 30 000 radnika

Facebook

Na austrijska skijališta neće se uputiti samo skijaši nego i naši radnici.

Prema informacijama Slobodne Dalmacije, Austrija potražuje čak trideset tisuća djelatnika kako bi “iznijela” predstojeću zimsku turističku sezonu. Uzevši u obzir činjenicu da nam  je blizu, i da generacije Hrvata tamo već desetljećima odlaze – na djelu je i nova generacija gastarbajtera. Onima koji znaju njemački, smiješi se odlična prilika.

Dozvola za tri tjedna

Traže se radnici u ugostiteljstvu.

“Najviše su traženi kuhari, konobari i sobarice. Za potonje je glavni uvjet dobro poznavanje njemačkog jezika jer su u stalnom kontaktu s gostima, a za kuhare stručne kvalifikacije – preporuke i iskustvo. Mi za naše poslovne partnere prikupljamo životopise kandidata, radimo selekciju s obzirom na radnu snagu koju poslodavac traži, a on donosi konačnu odluku koga će od kandidata i zaposliti “, izjavla je za Slobodnu Aleksandra Bertelt iz tvrtke “Euro Career” iz Pule, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju, i ističe da je interes za rad u Austriji – ogroman.

Toliko je potencijalnih kandidata za posao, tvrdi, da gotovo i ne trebaju oglašavati svoje usluge, jer se dobar glas daleko čuje.

Jedina prepreka je radna dozvola

Salzburg, Tirol i Vorarlberg  u zimskom periodu traže od 3000 do 3500 ugostiteljskih radnika više nego u ljetnim mjesecima. Jedina prepreka onima koji žele (za)raditi, a udovoljavaju uvjetima iz natječaja – je radna dozvola, koja (još) u Austriji vrijedi za naše državljane. Iako je moratorij istekao 1. srpnja 2015., Austrijanci su iskoristili dodatnih pet godina moratorija na slobodan dotok radnika iz Hrvatske jer je broj nezaposlenih za vrijeme krize i kod njih porastao; međutim, ako je poslodavac zaista zainteresiran za zapošljavanje radnika – radna dozvola se dobiva već u roku od tri tjedna, naravno, ako na austrijskoj burzi rada ne postoji nezaposleni radnik istih kvalifikacija, jer on ima prednost u zapošljavanju u odnosu na stranca.

Oglasi za zapošljavanje  u Austriji nerijetko se pojavljuju su i na stranicama HZZO-a, ali i portala “Moj posao”. Olakšavajuća okolnost za radnike koji žele dobiti posao u inozemstvu je ta što se posredovanje pri zapošljavanju ne plaća, jer licencirane agencije, svoje usluge naplaćuju direktno od poslodavaca.

Radni uvjeti koje nude austrijski poslodavci

Radi se o oglasu koji je početkom ove godine objavio jedan naš portal za zapošljavanje. Radnicima u turizmu nudio se: “smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom, klima-uređajem i balkonom; smještajna zgrada ima svoju praonicu (perilice i sušilice koje koriste zaposlenici za svoju odjeću), angažman sobarice koja vam čisti sobu te mijenja posteljinu, ručnike i toaletni papir 1 x tjedno, osigurane uniforme te pranje i peglanje istih 2 x tjedno, 2 obroka dnevno (ručak i večera), konkurentne plaće onima na tržištu (čak i više od tržišnog prosjeka) dodatak za rad nedjeljom, praznikom, dvokratan i noćni rad po ZOR-u, te radno vrijeme od 40 sati tjedno, plaćeni prekovremeni sati ili preraspodjela radnog vremena ako se tijekom sezone pokaže potreba za njima, slobodan dan u tjednu, prilika za učenje i usavršavanje u inozemstvu, prilika za stalni posao ili za ugovor stalnog sezonca ako se radnik dokaže na radnome mjestu u prvoj sezoni”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””] TRAŽENIJI SU: Voditelj restorana, voditelj bara, nadzornik soba, recepcioner, konobar (m/ž), hostesa, kuhar/Chef de Partie, pekar, prodavač u slastičarnici, referent u turističkoj agenciji, spasilac, skiper, kozmetičar-maser, sobarica, barmen. Za ove poslove mogu se kandidirati muškarci i žene.[/box]


Komentari