APEL POSLODAVACA: Traže dopuštenje za uvoz kuhara, konobara, čistačica…

commons.wikimedia.org

Poslodavci su objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara i tvrde kako im se javljaju tek rijetki i uglavnom oni koji nisu obrazovani za te poslove.

Konobar, kuhar, kuhinjski radnik, prodavač, čistačica, vozač… samo su neka u nizu najtraženijih zanimanja zanimanja u veljači na Zavodu za zapošljavanje (HZZ). Takva potražnja je očekivana uoči turističke sezone. Predstojeća sezona poseban je izazov za poslodavce – žale se da ne mogu naći kvalificirane radnike!

Paradoksalna situacija

Poslodavci su objavili natječaje za 729 konobara i 683 kuhara te tvrde da im se javljaju tek rijetki i uglavnom oni koji nisu obrazovani za te poslove. Zato apeliraju da im se dozvoli uvoz radne snage.

Ali to onemogućuje velik broj nezaposlenih u toj struci što situaciju čini paradoksalnom. Naime, HZZ broji čak 11.629 nezaposlenih konobara i 9567 nezaposlenih kuhara. U brojku su vjerojatno ušli i učenici koji su lani izašli iz srednjih škola. Školovanje je u 2015. završilo 1567 kuhara i 853 konobara što bi trebalo biti dovoljno da popune prazna mjesta, piše poslovni.hr

 


Komentari