Zagrepčani bijesni: Dok su građani spavali, nastavila se devastacija grada

Vratite magnoliju/Facebook

Devastacija Trga žrtava fašizma nastavlja se punom parom. Naime, nakon uklonjene magnolije i razrovanih vrijednih kamenih stuba Meštrovićevog paviljona, u petak, rano ujutro”nastradala” je i tisa. Tako su građani ostali bez još jednog pirodnog hlada u okolici paviljona, a na Facebook stranici “Vratite magnoliju” objavljene su i fotografije.

Rijetko građani koji su svjedočili “akciji” sječe drveta, napisali su kako su radnici Zrinjevca stablo posjekli oko 7 ujutro, dok još nije bilo većeg broja ljudi na ulici.

Petar Strpic/Facebook

Građani još uvijek nisu dobili na uvid projekt preuređenja Trga žrtava fažizma, a još jedno prosvjedno druženje na ovom trgu zakazano je za srijedu u 18 sati, a s ovakvim načinom okupljanja planiraju nastaviti sve dok Grad ne o0mogući uvid u projekt i projektnu dokumentaciju.

S druge strane, iz Grada se čvrsto drže početnih objašnjenja – preuređenje stuba i okolnog prostora je nužno, a stabla se uklanjanju u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom.

Međutim, tvrdnje Grada već tjednim opovrgava dr.sc. Zrinka Paladino. U svojim kolumnama za Telegram Paladino konstantno upozorava na problematiku projekta preuređenja okoliša na Trgu žrtava fašizma.


“Pred desetak godina radi jednog čavla zabijenog u Meštrovićev reljef pri postavljanju skele za sanaciju pročelja kuće Popović na Trg bana Jelačića, tadašnji zamjenik pročelnice, a današnji pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, povjesničar umjetnosti i arheolog Silvije Novak, gotovo je ostao bez posla. Danas se uklanja čitav kameni postament Meštrovićeva paviljona i reakacije Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture nema”, piše Paldino za Telegram.

Komentari

loading...