Što se krije iza privatizacije Dinama: Mamićev tajni plan ili dobar posao s misterioznim Kinezima?

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Samo je neupućeni, naivni i površan promatrač i navijač mogao pomisliti da bi predstojeća privatizacija Dinama mogla proći uz odstranjivanje Zdravka Mamića, neupitnog gazde kluba zadnjih petnaestak godina, kojeg je, čini se, privatno posjedovao bez nominalne privatizacije.

Privatizacija Dinama najavljuje se već četiri godine, no pripreme za preuzimanje kluba nisu nimalo jednostavne, tu ne smije biti slučajnosti da se netko drugi dokopa onoga što je gazda godinama stvarao…

No, u tome egzistiraju još uvijek dva problema, jedan je najveći dio navijača i članova kluba koji je protiv, a drugi je u Povjerenstvu za profesionalne sportske klubove koje još nije dalo odobrenje za privatizaciju kluba, unatoč zatraženim dopunama iz Dinama koje su, tvrdi direktor Svetina, poslane. Dakle, nešto tu još uvijek ne štima… Elaborat o preoblikovanju Dinama izgleda nije baš precizan!

Sad to već dugo traje, Dinamo je u proces preoblikovanja krenuo još u prosincu 2015. godine te od tada čelnici kluba uvjeravaju javnost da će se to brzo rješiti. A ne rješava se!

Zato će ova informacija o kineskom preuzimanju Dinama biti svojevrstan pritisak i na povjerenstvo i na javnost, u stilu “pa ne možemo odbiti takve investitore”, a dotična informacija koja sadrži i dodatak da Zdravko Mamić unatoč svega ostaje na čelu Dinama još više će razbjesniti onaj dio navijača koji je isključiv protiv privatizacije. I razbjesnio je, ta već su se javili s opširnim pismom u kojem komentiraju napise o kineskom kapitalu u Dinamu.

Svima je valjda jasno da je velik broj Dinamovih navijača protiv privatizacije kakvu predlaže aktualno vodstvo kluba, predvođeno Tomislavom Svetinom i Mirkom Barišićem. Nije tu problem u Kinezima, već u nečemu kud i kamo dubljem…

Ponovimo, pojedini mediji pišu da je izgledno kako će Dinamo uskoro završiti u rukama jedne moćne kineske grupacije, a Zdravku Mamiću navodno će biti ponuđena uloga savjetnika ili menadžera.

Ovakvim činom, plasiranjem informacija o bogatim Kinezima zacijelo se želi požuriti povjerenstvo koje još nije prihvatilo elaborat učinjen u Dinamu, jer “se ne podudara sa Zakonom o športu”. Pod egidom, što će nam zakon, kada je tu veliki novac ide se u nešto što uopće nije definirano. Tako valja gledati na informacije o bogatim Kinezima.

Proces privatizacije Dinama, kako je najavljeno ranije, trebao bi teći u tri faze. U prvom krugu dionice kupuje Grad Zagreb, zatim članovi kluba, a onda svi ostali. Ako prodaja dionica ne uspije, klub će ostati udruga građana. Kinezi bi trebali biti jamstvo da Dinamo neće ostati udruga, eto…

Na koncu, što se uopće krije iza te ‘zloglasne’ privatizacije? Provjerite malo svoju naivnost… Je li riječ doista o moćnim Kinezima ili je to opet neki Mamićev tajni plan? Ne sugeriramo ništa, ali ipak nismo baš tako naivni.

Autor: Andrija Kačić Karlin


Komentari