Snažan udarac: Plenković ostao bez podrške zagrebačkog HDZ-a

Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković je u dobio vrlo snažnu političku poruku zagrebačkog HDZ-a. Da ‘za’ nisu glasovali Plenković, Jandroković, Reiner i Mario Kapulica, taj bi rezultat bio još i gori, kazao je za Novi list jedan član zagrebačkog Gradskog odbora.

Premda Gradski odbor broji 92 člana, u petak ih je bilo tek nešto više od minimalnog kvoruma, 49. Plenković je pedesetak minuta govorio o potrebi ratifikacije mnogima u HDZ-u spornog dokumenta i pritom je upozoravao da je stranka na udaru protivnika s desnice koji žele preuzeti njezino mjesto na političkoj sceni. Zatim se pristupilo glasovanju u kojem je sudjelovalo samo 27 prisutnih, od kojih je 17 bilo za, a deset protiv Istanbulske konvencije. Preostali, dakle njih 22, uopće se, unatoč nazočnosti predsjednika HDZ-a, nisu htjeli izjasniti.

“Ne znam točnu brojku, ali istina je da puno kolega nije dizalo ruku. Nije to bila organizirana akcija nego spontana reakcija članova Gradskog odbora. Ja, primjerice, nisam htio glasovati jer je zaključak naše Zajednice utemeljitelja bio da se o Istanbulskoj konvenciji prvo provede široka javna rasprava i da se o njoj u konačnici odluči na Saboru HDZ-a”, rekao je Radoslav Dumančić, šef Zajednice utemeljitelja HDZ-a u Zagrebu, a koji je bio među onima koji su bojkotirali glasovanje.

Zanimljivo je da HDZ-vci se i ne sjećaju da bi i premijer i predsjednik stranke došao glasovati na sjednicu Gradskog odbora.

Kako navodi Novi list, predsjednik Gradskog odbora Andrija Mikulić slijedio je Plenkovića, ali protiv Istanbulske konvencije su, između ostalih, bili tajnik Ivan Ćelić i potpredsjednici Danijel Samaržija, Dinko Budić i Pere Semren.


Stranica HDZ-a ne otkriva da je bilo tako nego se navodi samo da je Gradski odbor “uvjerljivom većinom dao punu podršku nacionalnom vodstvu HDZ-a i našoj Vladi za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.

Komentari

loading...