Smrt demokracije! Strašan zakon kuca na vrata Hrvatske: Hoće li Vlada i to preživjeti?

Igor Kralj/PIXSELL

Na XVIII. Općem izvještajnom saboru HDZ-a, koji je održan danas u Zagrebu, radilo se na “donošenju novog stranačkog Statuta kojim vodeća stranka želi demokratizirati i osuvremeniti taj stranački dokument”.

Divno to zvuči, ali sve dok Vlada na prikradajući i podmukao način donosi odluke kojim udaraju po vlastitom narodu, demokratiziranje Statuta može se dogoditi samo u paralelnom svemiru.

Danas sa Trga Dražena Petrovića odzvanjaju velike riječi i pompozne najave o demokratskim namjerama vodeće hrvatske stranke, no gotovo istovremeno na mala se vrata prekrajaju već postojeći zakoni koji bi onima koji već imaju sve – dali još malo više.

Zakon koji štiti dužnosnike! Što god učinili, sankcija – NEMA!

Riječ je o ovlastima hrvatskih dužnosnika koji bi, po novom nacrtu Ministra Uprave Lovre Kuščevića, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa postali nedodirljivi te za svoje postupke ne bi bili sankcionirani. Iz navedenog nacrta novog zakona u čiji je posjed došao Jutarnji list, izbačen je niz precizno propisanih oblika ponašanja dužnosnika koji su kažnjivi prema sadašnjem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

“Novčano kažnjavanje u nacrtu novog zakona predviđeno je samo u slučajevima kad dužnosnik netočno ili nepotpuno popuni imovinsku karticu ili zakasni s njezinom predajom. Za sve ostale oblike sukoba interesa koji su prema postojećem zakonu definirani i financijski kažnjivi, novi prijedlog uopće ne predviđa novčane kazne. Štoviše, čitavog niza konkretnih oblika sukoba interesa, u tom prijedlogu uopće nema”, zaključuje se iz primjerka novog nacrta zakona koji ne spominje kažnjavanje dužnosnika ukoliko npr. utječe na ugovore o javnoj nabavi, obećanje zaposlenja, ostvarenje drugog prava u zamjenu za dar. Prilično je šokantno i to što se izrijekom ne zabranjuje “primanje ili zahtijevanje koristi radi obavljanja dužnosti“. Pojednostavljeno, aktualna Vlada, konkretno Ministarstvo uprave, upravo pokušava izmijeniti dosadašnji zakon kojim bi se mito i korupcija u njihovim redovima potpuno legalizirali!

Zaživi li zakon, bit će to “smrt” aktualne vlasti

Osim nemoralnog nauma, kroz ovaj nacrt novog zakona promiče se nekoliko pitanja, a jedno od bitnijih je pitanje trenutka u kojem je išao u izradu. Iako je radna skupina dobila zadatak nadopuniti postojeći zakon, ušlo se (očigledno po nečijem zahtjevu) u izradu posve novog nacrta uoči samog odlaska ministrice Dalić koja je, po svemu sudeći, bila alarm svim dužnosnicima. Razriješiti problem infiltriranja privatnih afiniteta i ambicija u dužnosnički posao zakonom koji bi, ne bude li reakcije, mogao bez problema zaživjeti, iznimno je ne samo nedemokratski, nego i opasno, pa bi Vlada o provođenju istog morala ozbiljno razmisliti.

Jer, tome nije razmišljala ni Rumunjska vlada zbog čijeg je suludog zakona, vrlo sličnog ovog koji nam se “smiješi”, na ulice Bukurešta izašlo 250 tisuća ljudi.

Autor: Snježana Vučković


Komentari