Skupljanje potpisa za dva referenduma: Evo na kojim lokacijama možete potpisati

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK) u nedjelju je na nešto manje od 1500 lokacija počela Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”, a koordinatorica inicijative Kristina Pavlović ističe zadovoljstvo odazivom prvi dan te vjeruje da će prikupiti potrebnih 374.740 potpisa.

Potrebno je, naime, u iduća dva tjedna skupiti najmanje deset posto od ukupnog broja birača odnosno 374.740 potpisa jer je, prema objavi Ministarstva uprave, u registru birača s današnjim danom upisano ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

“Potpisivanje je krenulo odlično, ljudi reagiraju tako da se vidi da znaju o čemu se radi, znaju sve o Istanbulskoj konvenciji”, kazala je Pavlović u izjavi novinarima kod potpisnog mjesta ispred zagrebačke katedrale. “Ako je već prvi dan ovako uspješan mislim da ćemo do kraja odraditi dobar posao”, ocijenila je Pavlović prvi dan prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Podsjetila je i da se do 27. svibnja prikupljaju potpisi i za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. “Treba pojasniti da postoje dvije inicijative, a nama je u interesu da Istanbulska konvencija bude otkazana”, rekla je.

 

Novac potreban za organizaciju prikupljanja potpisa osiguravaju im male, ali brojne donacije građana, kazala je. Podržavaju ih, navodi, brojne udruge, stranke desnog centra, ali i građani koje opisuje kao lijevo orijentirane, ali koji imaju “neke svoje razloge zbog kojih su protiv Istanbulske konvencije”.

“Bilo da se radi o suverenitetu Hrvatske koji se njome narušava, bilo o novcima koje će Hrvatska trebati dati za to. Tako da imamo podršku s raznih strana”, ustvrdila je.

Iz inicijative “Istina o Istanbulskoj” kažu kako će točan broj lokacija na kojima će se prikupljati potpisi biti poznat sredinom tjedna.

Promjena izbornog sustava

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” u nedjelju je počela s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a koordinator inicijative Zvonimir Troskot kaže da izmjenama žele omogućiti pravedniji izborni sustav, jačanje involviranosti građana u političke procese te jačanje odgovornosti političara prema biračima.

Potpisi se prikupljaju iduća dva tjedna, do 27. svibnja, a inicijativa “Narod odlučuje” građane pita dva pitanja.

Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo  pitanje fokusirano je na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Potrebno je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema objavi Ministarstva uprave, naime, u registru birača s današnjim danom upisano je ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Lokacije na kojima možete dati svoj potpis za referendum o promjeni izbornog sustava provjerite ovdje.

Autor: Zagreb.info/Hina


Komentari