Sjećate li se kako izgleda Jelačić plac bez štandova? Glavni zagrebački trg pravi je vašar

Marko Prpic/PIXSELL

“Mi smo europska metropola. Mi želimo biti ljepši i bolji od Rima i Beča, nismo mi balkanska kasaba“, poručio je gradonačelnik Bandić predstavljajući fontane na Britancu 2016. godine.

Točno te godine izbila je i afera s Horvatinčićevim terasama na Cvjetnom trgu kada je Zrinka Paladino odlučila progovoriti o gradonačelnikovom odnosu spram povijesne jezgre Zagreba.

Paladino je podršku tada pružilo i Društvo povjesničara umjetnosti koje je naglasilo kako se  javni prostori u staroj jezgri Zagreba sustavno devastiraju, a ne poštuju se zakonske obveze koje zahtijevaju visoko zaštićeno kulturno dobro.

Spomenička sredina rabi se kao sirovina i kulisa za ugostiteljstvo i industriju zabave, javni prostori u središtu grada pretvaraju se u permanentno sajmište, a stalni ili privremeni objekti narušavaju njihov povijesni, estetski i simbolički integritet, upozorili sui naglasili da se to osobito tiče Jelačićeva i Preradovićeva trga te trgova-parkova u sklopu urbanističko-arhitektonske cjeline Zelena ili Lenucijeva potkova.

Patrik Macek/PIXSELL

Diglo se tada malo medijske prašine, građani su se tada i pobunili, no, vrlo brzo je sustavna devastacija pala u zaborav. Horvatinčić je terasom privatizirao Cvjetnjak, a Jelačić plac još uvijek služi za održavanje kojekakvih sajmova, iako bi se oni mogli održavati na Europskom trgu, Dolcu ili na Opatovini što su zasigurno primjerenije lokacije.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Bilo da želite kupiti majicu made in China, kilogram mandarina ili možda kakvu second hand knjigu – sve to možete učiniti na Jelačić placu, baš kao da ste u balkanskoj kasabi koju je spominjao gradonačelnik.


Photo: Filip Kos/PIXSELL

Ban Jelačić gotovo da se niti ne vidi od štandova i šatora koji dominiraju Trgom, a nije jednostavno niti pronaći Manduševac usred “sajmišta”.

Malo koji Zagrepčanin se jasno sjeća kako izgleda glavni zagrebački trg na kojem se ističu kulturni spomenici umjesto špeka i kobasa.


Komentari