Rigorozne kazne: Sterilizacija pasa i mačaka postaje obveznom

psi pas ljubimac
Facebook

Više od 30 gradova i općina dosad je donijelo, ili je u postupku donošenja odluke o obaveznoj kastraciji svih pasa i mačaka na svojim područjima, osim u uzgajivačnicama. Prvi je takvu odluku donio Čakovec, koji ima velikih problema s psima u romskim naseljima, a slijedili su ga Varaždin, Zagreb, Mali Lošinj, Karlovac, Buje, Udbina i brojni drugi, piše Novi list.

Novi zakon o zaštiti životinja, donesen krajem prošle godine, sad prvi put jedinicama lokalne samouprave omogućava da odrede način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na svom području.

Nakon stupanja navedenih odluka na snagu svi će vlasnici svoje ljubimce morati trajno sterilizirati, a ako to ne budu željeli, morat će imenom i prezimenom stati iza svoje odluke te novčano odgovarati ukoliko im se »dogodi« neželjeno potomstvo, i ne zbrinu ga na odgovarajući način.

Vlasnici će moći odbiti sterilizaciju svojih životinja iz bilo kojeg razloga, ali će novčano odgovarati za nezbrinjavanje potomstva, pri čemu će o visini kazne odlučiti svaki grad odnosno općina za sebe. Grad Mali Lošinj, primjerice, u svojoj donesenoj odluci predviđa kaznu od 300 do 5.000 kuna za vlasnika koji razmnožavanje ljubimaca ne bude držao pod kontrolom, dok sterilizacija neće biti obavezna za stare životinje, odnosno one za koje veterinar procijeni da ne bi podnijele uspavljivanje zbog operacije.

Cijene sterilizacije kreću se od 250 do 1.000 kuna, ovisno je li riječ o psu ili mački, odnosno mužjaku ili ženki. Brojne udruge za zaštitu životinja već godinama upozoravaju na posljedice nekontroliranog razmnožavanja, zagovarajući sterilizaciju kao najbolje rješenje.

“Neodgovorni građani neželjeno potomstvo svojih pasa i mačaka utapaju, guše ili ih ostavljaju u šumi ili uz ceste gdje umiru od gladi, vremenskih neprilika, bolesti, napada neke životinje, ili završe pod kotačima. Ako ih se ne riješe ubijanjem, ostavljaju ih pred vratima prepunih skloništa za napuštene životinje”, kažu u udruzi Prijatelji životinja za Novi list.


Komentari