Preko noći zatvoreni: Pet kultnih zagrebačkih mjesta za kojima i danas tugujemo

Zarko Basic/PIXSELL

Odrastanje u Zagrebu obilježeno je brojnim slatkim uspomenama, sjećanjima na litre piva popijene među gustim krošnjama Ribnjaka, zvuke gitare koji su dopirali iz parka na Opatovini ili pak na neke kultne birtije i klubove u čijim ste zatamnjenim kutevima ukrali prve poljupce svoje simpatije. Tu su i restorani u kojima smo se smijali i plakali, obilježavali neke od znajčajnijih trenutaka svog života.

Neka od tih mjesta davno su stavila ključ u bravu, ljubomorno čuvajući ispisane porukice na zidovima koji više nikom ne šapuću o tajnama zaboravljenim unutar njih, prisjećajući se uspomena koje ste stvorili iza njihovih vrata.

Kulušić

Zagrebačka urbana scena svoj je vrhunac doživjela u prošlom stoljeću 70-ih i 80-ih godina. Bila je bogata sadržajem, uz bendove koji su tada na glazbenoj sceni žarili i palili. Rock’n’roll, mladenački bunt, žive svirke i najsretniji dani života mnogih građana; novi val i kulturna scena bila je ponos Zagrepčana, no ona je naposljetku ipak ugašena.

Kultni zagrebački klubovi “odgojili” su razne generacije koje se i danas s velikom nostalgijom prisjećaju izlazaka u Kulušić, Kavkaz, Saloon, Big Ben, Blato, Zvečku, Jabuku, Eustahije, ali i Lapidarij, kluba koji je okupljao alternativnu zagrebačku scenu, a nalazio se na Gornjem gradu u Habdelićevoj ulici.

Old City Pub

Pub je imao jukebox, kovanice su se trošile k’o lude, a okupljeni su emotivne stihove zalijevali pivom. Točnije, Touborgom – jedino mjesto u gradu u kojem si za siću mogao dobiti litru Touborga. Doduše, zbog takve cijene piva često su burne noći završavale kritično, no, zar je bitno? Sve je lako kad si mlad.

U Pubu su se rađale ljubavi, neke od njih okrunjene su i brakom, a brojna prijateljstva sklopljena u oblaku dima i pod euforijom dobrih zvukova, opstala su do danas.

Brojni neopravdani sati skupljeni su upravo zahvaljujući Pubu, no barem se nešto i naučilo. Na primjer, kako složiti kavu s mlijekom i natočiti pivo s točno onoliko pjene koliko je poželjno. Hvala gazdi Vukovarcu na tome! Danas je na mjestu Pubu Kvazar koji je uspješno zamijenio ovo kultno mjesto.

Kupica

Za ovu gostionicu znaju baš svi – oni koji žive u Maksimiru u Kupicu su katkad znali i svratiti ili bar pozdraviti dežurnu ekipu u prolazu. Zagrepčani s drugih dijelova grada Kupicu pamte kao sastavni dio MaksImirske ceste, jednostavno je teško bilo ne primjetiti malu gostionicu iz nekog prošlog vremena.

Zarko Basic/PIXSELL
Zarko Basic/PIXSELL

No, naš Zagreb se mijenja, polako se mijenja i Maksmirska cesta čije lice je nekako uvijek bilo isto – no Kupice više nema tamo, a niti dežurne ekipe koja je rado svoje dane provodila u njoj, zabavljajući slučajne prolaznike.

Purgeraj

Glavno okupljalište zagrebačke alternative, davno je zatvorilo svoja vrata. Purgeraj je bio centar za svakog pravog rokera i ljubitelja žive glazbe. Obavezni odjevni predmet bile su poderane ‘starke’ obavezno zalivene pićem koje ste držali dok ste se pokušavali probiti kroz masu. Svoje bi stvari ostavili bez nadzora na prvoj slobodnoj barskoj stolici i zaplesali na stari rock.

Facebook/Purgeraj
Facebook/Purgeraj

Gotovo svaki brucoš je u Purgeraju doživio jedno od svojih prvih studentskih pijanstava, rađale su se velike ljubavi i prijateljstva. Mnogi su upravo iz Purgeraja išli direktno na svoje prve kolokvije, a obavezna postaja bila bi pekara u Draškovićevoj iz koje se uvijek osjećao miris vrućeg bureka.

Restoran Domagoj

Mature, krizme, svadbe… najljepša su sjećanja stvorena u Domagoju, Dok su Dinamovci slavili pobjede, a oplakivali poraze, brojne su majke upravo u ovom restoranu nježno utisnule poljubac u glavicu tek rođene prve bebe.

Marko Ivša Ivošević‎/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Marko Ivša Ivošević‎/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Maturanti su slavili završetak najljepšeg perioda u životu, a jedan dječačić je sramežljivo iz prikrajka “škicao” Cicu Kranjčara, razrađujuđi detaljan plan kako da mu pristupi. Zvuci tamburica još nisu niti utihnuli, a “Domagoj” je već nestao pod kotačima bagera.

Kupica, Peharček, Dam Daj, Matija Gubec, Sport, Vuglec, Lapidarij, Big Ben… sve su to mjesta kojih ćemo se rado sjećati, sa zrncem tuge, a nemoguće ih je sve popisati u jednom tekstu. U svakom slučaju, ostaju uspomene i nostalgija za jednim drugačijim Zagrebom. No, njegova duša još uvijek je tu, doziva nas i podsjeća na grad nastanjen u srcima Zagrepčana.

 

 


Komentari