Policija i ‘kobre’ na svakom koraku: Nikad strože mjere na Bleiburgu

Jurica Galoic/PIXSELL

Na Bleiburgu u 11 sati počinje program 73. komemoracije.

Program komemoracije počinje molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega će krenuti procesija prema blajburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio. Svetu misu predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić, piše Dnevnik.hr.

Ove godine na blajburškom polju prisutno je više policije nego prijašnjih godina, a austrijske vlasti najavile su da hodočasnike čuvaju i “kobre”. Ne terenu su i predstavnici tužiteljstva.

Počasni blajburški vod koji je organizator komemoracije, u suradnji s crkvenim i državnim vlastima Austrije, dogovorio je posebne mjere za održavanje ovogodišnjeg skupa: zabranjeno je isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske sila Osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Zabranjene su sve zastave i obilježja osim crkvenih, nacionalnih i državnih.

Također, zabranjeno je narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom, a neće biti dopušteno ni konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića tijekom komemoracije ali niti hrane.


Komentari