Otkrivene sve tajne dobre pite: Evo kakvo meso zapravo ide u burek!

Screenshot

Meso od vrata najbolji je izbor za savršen burek, a prije kraja pečenja pite se premazuju vrhnjem i jajima kako bi bile što mekanije.

Smatra se kako su savijače od tankog razvučenog tijesta na ove prostore stigle za turske vladavine., a prema nekim izvorima, potječu iz Anadolije u Turskoj gdje se jela od tijesta nazivaju börek, a naziv se veže i uz tursku riječ “bur” (savijati).

Za dobar omjer preporučuje da se na litru vode doda kilogram i 650 grama brašna te žlica suncokretova ulja i sol. Tijesto se razvlači valjkom na pobrašnjenom stolu, a ako se mijesi rukama, na stol stavite ulje. Ako se pak tijesto radi s hladnom vodom, treba pričekati oko dva sata da se opusti, a takvo će biti rastezljivije. Radi li se mlakom vodom, onda se može mijesiti već za pola sata. Prije kraja pečenja pite se premazuju vrhnjem i jajem kako bi bile meke.

‘U Bosni se kaže da je ‘svaka pita pita, a samo je burek pitac’ – odnosno, kralj tih savijača. Prema mom iskustvu, za nadjev u bureku najbolje je juneće meso od vrata. Meso se može pirjati na luku ili rezati na sitne komadiće, a u tom slučaju svi sokovi izravno izlaze tijekom pečenja u tijesto. One koji vole pirjani nadjev za burek mogu dodati u smjesu i prezle da bude izdašniji. Mota se u zvrkove – spiralno ili u štange”, rekao je Miroslav Ivačić Litre (53), vlasnik obrta “Pita jelo” koji u Splitu radi pite prema starinskim receptima, piše recepti.mayraschoice.com.

”Što se tiče krompiruše, obično ju je bolje puniti starim nego mladim krumpirom jer njega treba dulje dinstati na luku”, objašnjava Ivačić Litre.

 


Komentari