Otkrivamo: Grad isplaćuje novac za djecu uspješne sportaše, a evo što se sa svim tim milijunima ustvari radi!

Zagreb.info

Prije nešto više od mjesec dana portal Zagreb.info je pisao o manipuliranju Programom javnih potreba od strane teniskih klubova, članova Zagrebačkog teniskog saveza.

Podsjetimo, tada smo otkrili kako novac namijenjen djeci s ostvarenim vrhunskim rezultatima u tenisu, a isplaćen iz gradskog proračuna putem Programa javnih potreba, završava u privatnim džepovima.

Naime, sportski klubovi koji su dobili besplatne termine za provedbu Programa javnih potreba na Tenis centru Maksimir, dobili su ih na temelju vrhunskih sportskih rezultata djece koja su njihovi članovi. Vrhunske rezultate djeca, članovi kluba, ostvarila su na gradskoj ili državnoj razini, a besplatni termini dobiveni od Grada trebali bi se koristiti u svrhu njihovog razvoja i unapređenja njihove sportske karijere .

Međutim, doznali smo, klubovi ove besplatne termine koriste za svoje komercijalne programe poput škole tenisa ili pak, preprodaju termine po nižim cijenama od onih po kojima ih prodaje Ustanova za upravljanje športskim objektima.

Na ovu situaciju požalili su nam se sami roditelji, a kako kažu, do sada su šutjeli jer su se bojali da se otkrivanje pravog stanja unutar Teniskog centra, ne bi prelomilo na njihovoj djeci.

Još veći prostor za manipulaciju javnim novcem

U međuvremenu, situacija se nije promijenila, a iz izvora unutar Zagrebačkog teniskog saveza doznali smo da će klubovi dobiti još više termina za provedbu javnih potreba, pri čemu će prostor za manipulaciju biti još veći.

“Sredstva se trose nenamjenski, najveći dio na zbrinjavanje pojedinih trenera, djelatnika unutar Saveza, a bez kontrole njihovog rada”, otkriva nam roditelj jednog hrvatskog tenisača koji iza sebe ima ostvarene zavidne rezultate.

Kako navodi, njegov sin, unatoč vrhunskim rezultatima u tenisu na svjetskoj razini, od Saveza, kojem Grad uplaćuje novac kroz Program javnih potreba za djecu s ostvarenim vrhunskim rezultatima, ne dobiva nikakvu financijsku pomoć.

“Smatram da je uopće nepotrebno ulagati u tenis u dobi od djetetovih 5 – 6 godina pa nadalje. Naime, ako dijete i počne ostvarivati vrhunske rezuiltate, a Savez nema program preko kojeg pomaže igračima s rezultatima, ne vidim svrhu ikakvog financiranja, osim da ljudi, kao što je predsjednik ZTS – a Franc Regina, imaju mjesto za druženje s prijateljima po klubovima i iznajmljenoj kancelariji u Savskoj” govori nam ogorčeni otac te dodaje kako je predsjednik Regina, pri lobiranju među roditeljima kako bi došao na ovu funkciju, obećavao promijene za boljitak tenisa.

Međutim, samo se prilagodio i uklopio u sustav koji je prilagođen pojedincima, a ne sportašima, upozorava naš sugovornik.

“ZTS a se sastoji od minimalno 80 posto vlasnika privatnih klubova koji su mašinerija koja interesno glasa za ovakvu situaciju”, ogorčeno zaključuje otac našeg tenisača te dodaje kako se najsumnjivije radnje odvijaju upravo u privatnim teniskim klubovima.

Bitno je napomenuti kako su osnovni ciljevi Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba, koji se financira sredstvima gradskog proračuna:

– ulaganje u razvoj mlađih sportaša radi stvaranja široke kvalitativne osnove kao
uvjeta daljnjega napretka, odnosno očuvanja dostignute razine kvalitete zagrebačkog sporta;

– vrhunske sportske kvalitete koja potiče razvoj sporta i doprinosi ugledu Grada
Zagreba;

– poticanje uključivanja u sport što većeg broja građana, osobito djece i mladeži

Sukladno navedenom, ako su iznesene tvrdnje roditelja djece uspješnih sportaša točne, teniski klubovi članovi Zagrebačkog teniskog saveza ne samo da ne djeluju u skladu s Programom na temelju kojeg dobivaju poveća proračunska sredstva, nego su Sukladno tome, ako su iznesene tvrdnje točne, svojim su djelovanjem prekršili Zakon o udrugama, Zakon o sportu, Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Zakonu o porezu na dobit i Opći porezni zakon.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa stručnom tajnicom ZTS – a, Ninom Majoli, međutim nismo uspjeli doći do nje. Naime, iako smo zvali u više navrata, te u različita doba radnog dana u njezin ured, gospođu Majoli nismo zatekli na njezinom radnom mjestu.

Gradskom uredu za sport upit smo poslali prije nešto više od mjesec dana, no do danas njihovo očitovanje o iznesenim optužbama nismo dobili, iako se radi o javnom novcu.

Za komentar smo zamolili i Zagrebački teniski savez,uz zamlbu da nam dostave popis trenera koji pruimaju plaće iz gradskog proračuna, uz istaknuti iznos plaća i odrađene satnice, a sukladno Zakonu o pristupu informacijama.  Njihovo očitovanje o zaključenja teksta nismo dobili, te ćemo ga objaviti po primitku.

Otkrivamo kriminalno iskorištavanje uspješne djece: Evo tko je ovaj put u ‘igri’!


Komentari