Na križanju Ilice i Sv. Duha niče velebni neboder, evo o čemu se radi

Proarh

Do kraja godine očekuje se završetak gradnje hotela s 89 smještajnih jedinica na križanju Ilice i Sv. Duha, a koji će se otvoriti za potrebe Ministarstva obrane RH.

Tamo će boraviti polaznici raznih škola u sklopu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu kojeg se i gradi ovaj neboder, a po potrebi će biti smješteni i djelatnici Ministarstva obrane te Oružanih snaga i vojnici drugih zemalja na školovanju u Zagrebu, piše Večernji.

Ovaj projekt težak je 47,3 milijuna kuna.

“Odlučili smo se baš za neboder kako bismo rasteretili parcelu na kojoj je bilo potrebno smjestiti niz sadržaja. Bio je to zahtjevan i osjetljiv zadatak, s obzirom na okolne historicističke kuće”, objasnio je Večernjem Davor Mateković, osnivač i glavni projektant arhitektonskog ureda Proarh, koji potpisuje ovo zdanje.

Gradnjom novog nebodera u Ilici kreirat će, ističe Mateković, novu i modernu vertikalnu formu između starinskih kuća tako što će MORH-ovo zdanje smjestiti između jednog postojećeg nebodera, koji stoji zapadno od vojnog učilišta, te jednog koji se tek planira sagraditi istočno, u blizini Mandaličine.

“Gradnja građevine trenutačno je u završnoj fazi, a počeli su i radovi na gradnji unutarnjih instalacija”. otkrivaju iz MORH-a koji i financira ovu gradnju.

Neboder imena Nikola Zrinski imat će 15 etaža, a na krov će postaviti solarne panele pomoću kojih će zgradu opskrbljivati električnom energijom. Na posljednjem će katu urediti i saunu, teretanu i spa, iz kojeg će se izlaziti na otkrivenu terasu za sunčanje. Kat ispod uredit će restoran i kuhinju, dok će u prizemlju goste dočekivati na recepciji, uz koju će stajati svojevrstan dnevni boravak za druženje.


Komentari