Komemoracija na Bleiburgu bez većih incidenata, udaljena jedna osoba u ustaškoj majici

Na Bleiburgu je u tijeku 73. komemoracija. Program je započeo u 11 sati, dok je misa održana točno u podne. Kako nam javljaju novinari sa terena, sve prolazi mirno i dostojanstveno, a većih incidenata do sada nije bilo, izuzev jedne osobe u ustaškoj majici koju je policija udaljila.

Komemoraciji, osim izaslanika predsjednice RH Gorana Marića, izaslanika premijera Tome Medveda te predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića, nazoče i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović. Na Bleiburg je došla i Željka Markić.

Nakon mise, sudionici okupljanja u Bleiburgu uputili su se prema Bleiburškom polju gdje se održava središnja komemoracija.

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se “ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, “osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

“Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je.

Policija i ‘kobre’ na svakom koraku: Nikad strože mjere na Bleiburgu


Komentari