Koliko zarađuju frizeri i kozmetičari? Sve stavila ‘na papir’ i objasnila gubitke zbog neodgovornih mušterija

Troškovi ovih obrtnika kreću se i do 200 tisuća kuna godišnje.

Industrija ljepote je jedna od rijetkih koja će se održat bez obzira na krizu. Ljudi uvijek žele izgledati lijepo i njegovano, a to zanimanje uvijek će biti traženo.

Ipak, sve je to zanemarivo jer se frizere, kozmetičare, vizažiste i ostale vrijedne ljude često uzima zdravo za gotovo te se vjeruje da zgrću bogatstvo.

Malo tko cijeni njihov trud, a pritom većina ne razmišlja koliko znanja i sati prakse je potrebno za izučiti te zanate. Pa ako je to tako jednostavno, zašto se svi ne uređujemo sami u svoja četiri zida?

Autorica jednog bloga  odlučila je rastumačiti koliko godišnje moraju izdvajati za materijal i opremu te koliko gube kada im ljudi ne dođu na dogovorene termine bez da ih unaprijed otkažu, prenosimo njen tekst.

“Danas sam primila poziv od jedne drage kolegice koja me zamolila da se putem bloga osvrnem na problem koji sam nekoliko puta primjetila da je predmet razgovora u grupama, na kavama, seminarima i slično..

Iskreno, teško mi je bilo povjerovati u ono što mi je rečeno, ali ipak vjerujem da se radi o temi o kojoj mnogi šute, a smatram da je važna za sve..

Danas neću dijeliti klijente od kolega. 

Danas neću nikoga prozivati niti opisivati.

Danas ću pisati onim jezikom koji nam je svima poznat:

Jezikom BROJKI

Radi se o temi: “ Doći na tretman i ne platiti i/ili se uopće ne pojaviti na dogovoreni termin.

Iako su mnogi već čuli za ovo, ipak se radi o nečemu s čime se mnoge (kolege) susrećemo SVAKODNEVNO.

Kako ne želim nikoga prozivati niti etiketirati jer svi znamo da ima mnogo više odgovornih i savjesnih klijentica i isto tako kolega, od onih koji, jednostavno rečeno, to nisu… pokušala bih svima malo otvoriti oči i prikazati što je to s čime se mi bavimo…

Čisto da možda kod nekih jedinki ipak proradi savjest ili se ostave ovih ružnih navika.

U ovu skupinu spadaju svi oni:

  • koji naruče neki proizvod online, zatraže plaćanje pouzećem, u konačnici nikad ne preuzmu i ne Plate paket. Trošak takvoj firmi iznosi preko 40kn po paketu. Sad zamislite da je takvih samo 10 dnevno
  • Koji se naruče na neki tretman i ne pojave se na istom bez da su ga otkazali ili odgodili. Trošak se kreće od 100 do 1000kn minimalno. Zamislite da su dvije dnevno takve. 
  • Koji se pojave na terminu i dobiju uslugu, ali istu u konačnici ne plate s izgovorom da nisu dobile plaću i da će novac donijeti dan poslije. Zamislite da je takva jedna dnevno. To je minus 100 do 1000kn u kasi. A kazna za manjak u blagajni i do 100 000kn.
  • Svi koji misle da će zbog uzrečice “draga” imati nižu cijenu tretmana. 
  • I tako dalje i tako dalje…

Sad bih voljela to okrenuti na ovu stranu:

Znate li:

  • da iznos jedne prosječne nabave jednog frizerskog salona, na mjesečnoj razini može iznositi i preko 4000kn. Tako je u slučaju da Vaša frizerka kupi samo po jednu tubu od svake boje iz nijansera, nekoliko šampona i nešto sitno ostalog repromaterijala.?
  • Da iznos jedne prosječne nabave kozmetičkog salona iznosi i preko 6000kn mjesečno ukoliko se naruče samo osnovne stvari za rad?
  • Da iznos jedne prosječne kupovine make Up artista iznosi preko 2000kn za samo nekoliko sjenila, par pudera i ako se slučajno “zalomi” koje sjajilo?
  • Da iznos godišnjih davanja državi iznosi i preko 20 000kn?
  • Da je cijena prosječnog najma prostora min. 400 eura = 40 000kn godišnje
  • Da je prosječni iznos režija i preko 700kn mjesečno = 7000kn godišnje?
  • Da samo jedan uređaj, a možemo pričati o običnoj- samo jednoj – lampi za nokte, a kamoli nešto više košta minimalno 400kn pa do 100 000kn?
  • Da je većina onih koji imaju svoj salon, nažalost, morala dignuti kredit jer zbog redovitih primanja u struci je gotovo nemoguće uštediti za nešto takvo i da se rate kredita kreću i do 5000kn mjesečno?.
  • Da nema puno onih kojima roditelji i prijatelji pomažu novčano jer se mnogi ni ne slažu s onim što radimo?
  • Da sva ova navedena davanja premašuju iznos i preko 200 000 kn godišnje?
  • Da su ovo troškovi bez troškova hrane, pića, kave, djece, putovanja ili bilo čega drugoga normalnog?

Da li Vam i dalje zvuči normalno to da se netko jednostavno ne pojavi na terminu jer misli da je samo jedna mušterija u nizu?

Da li Vam i dalje zvuči normalno i moralno da se nekome oprosti dug jer je morao napraviti nokte baš taj mjesec, ali nije imao za njih?

Da li Vam je sad jasno da mi koji se bavimo ovim poslom od istoga i živimo i da isto imamo svoje račune, potrebe i želje?

Da bez obzira koliko bili prisni, ipak ne možemo živjeti od usmene pohvale i ordena časti i dobrote jer smo nekome radili besplatno.”


Komentari